Malin Björk. Foto: Sven Lindwall
Malin Björk. Foto: Sven Lindwall

Hon är Vänsterpartiets val: "Hedrad och glad"

Publicerad

Här är hon - Vänsterpartiets skrällnamn inför valet till EU-parlamentet: Malin Björk.

Partiets nuvarande EU-parlamentariker Mikael Gustafsson, som var föreslagen som förstanamn, blev nedröstad med två rösters marginal och förlorade platsen som etta på listan.

- Jag är hedrad och glad, säger Malin Björk efter omröstningen på Vänsterpartiets kongress i Stockholm.

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Mikael Gustafsson stod som etta på valberedningens förslag till valsedel till EU-parlamentsvalet i maj. Men även om kongressen brukar följa valberedningens förslag är det ingen garanti, vilket Mikael Gustafsson fick erfara när listan spikades under söndagsförmiddagen.

Efter en väldigt jämn omröstning, där Mikael Gustafsson förlorade med 104 röster mot 106, stod det klart att Malin Björk knep förstaplatsen. Hon stod som nummer nio på valberedningens förslag till lista, men klättrar nu upp och knuffar ned Mikael Gustafsson till andraplatsen.

"Tänker driva tre frågor"

- Jag är glad och hedrad och ser fram emot att tillsammans med Mikael Gustafsson fortsätta driva det EU-kritiska och feministiska arbetet i parlamentet, säger hon till Expressen.se.

Malin Björk berättar att hon framför allt tänker driva tre frågor om hon kommer in i EU-parlamentet.

- Vänstern kommer att driva frågan om kvinnors rättigheter, antirasistiska frågor och försvara arbetsrätten.

Mikael Gustafsson beskriver förlusten som att han är "stolt".

- Jag är ganska stolt över att tillhöra ett parti som tar feminismen på allvar även i praktiken. Vi har redan många män på ledande positioner, så ur det perspektivet är det inte så konstigt att man väljer Malin Björk, som är en otroligt kompetent person och kommer bli en ypperlig företrädare för Vänsterpartiet, säger han.

Vänsterpartiet har bara ett mandat i EU-parlamentet i dag, men Gustafsson tror att det blir två efter valet i maj, så han hoppas på att få en plats trots att han petades ned på listan.

"Ganska övertygad"

- I praktiken spelar detta nog inte så stor roll för mig personligen, för jag är ganska övertygad om att vi får två mandat, säger Mikael Gustafsson.

På tredje plats hamnade Liselotte Olsson från Västerbotten, fyra kom Linda Snecker från Östergötland och femteplatsen kneps av Dror Feiler från Vänsterpartiet i Storstockholm.

Vänsterpartiets kongress avslutas under söndagseftermiddagen med ett tal av Jonas Sjöstedt. På grund av ett pressat schema ser det ut som att man tvingas ställa in debatten om det viktiga kongressuttalandet inför EU-valet och ta beslutet utan föregående diskussion. Kongressen har också på morgonen bekräftat partistyrelsens beslut att utesluta Markus Allard, som kastas ut ur Vänsterpartiet för att han uttryckt stöd för den våldsamma vänsterextrema organisationen Revolutionära Fronten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag