Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon är Vänsterpartiets val: "Hedrad och glad"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Malin Björk.
Foto: Sven Lindwall

Här är hon - Vänsterpartiets skrällnamn inför valet till EU-parlamentet: Malin Björk.

Partiets nuvarande EU-parlamentariker Mikael Gustafsson, som var föreslagen som förstanamn, blev nedröstad med två rösters marginal och förlorade platsen som etta på listan.

- Jag är hedrad och glad, säger Malin Björk efter omröstningen på Vänsterpartiets kongress i Stockholm.

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Mikael Gustafsson stod som etta på valberedningens förslag till valsedel till EU-parlamentsvalet i maj. Men även om kongressen brukar följa valberedningens förslag är det ingen garanti, vilket Mikael Gustafsson fick erfara när listan spikades under söndagsförmiddagen.

Efter en väldigt jämn omröstning, där Mikael Gustafsson förlorade med 104 röster mot 106, stod det klart att Malin Björk knep förstaplatsen. Hon stod som nummer nio på valberedningens förslag till lista, men klättrar nu upp och knuffar ned Mikael Gustafsson till andraplatsen.

"Tänker driva tre frågor"

- Jag är glad och hedrad och ser fram emot att tillsammans med Mikael Gustafsson fortsätta driva det EU-kritiska och feministiska arbetet i parlamentet, säger hon till Expressen.se.

Malin Björk berättar att hon framför allt tänker driva tre frågor om hon kommer in i EU-parlamentet.

- Vänstern kommer att driva frågan om kvinnors rättigheter, antirasistiska frågor och försvara arbetsrätten.

Mikael Gustafsson beskriver förlusten som att han är "stolt".

- Jag är ganska stolt över att tillhöra ett parti som tar feminismen på allvar även i praktiken. Vi har redan många män på ledande positioner, så ur det perspektivet är det inte så konstigt att man väljer Malin Björk, som är en otroligt kompetent person och kommer bli en ypperlig företrädare för Vänsterpartiet, säger han.

Vänsterpartiet har bara ett mandat i EU-parlamentet i dag, men Gustafsson tror att det blir två efter valet i maj, så han hoppas på att få en plats trots att han petades ned på listan.

"Ganska övertygad"

- I praktiken spelar detta nog inte så stor roll för mig personligen, för jag är ganska övertygad om att vi får två mandat, säger Mikael Gustafsson.

På tredje plats hamnade Liselotte Olsson från Västerbotten, fyra kom Linda Snecker från Östergötland och femteplatsen kneps av Dror Feiler från Vänsterpartiet i Storstockholm.

Vänsterpartiets kongress avslutas under söndagseftermiddagen med ett tal av Jonas Sjöstedt. På grund av ett pressat schema ser det ut som att man tvingas ställa in debatten om det viktiga kongressuttalandet inför EU-valet och ta beslutet utan föregående diskussion. Kongressen har också på morgonen bekräftat partistyrelsens beslut att utesluta Markus Allard, som kastas ut ur Vänsterpartiet för att han uttryckt stöd för den våldsamma vänsterextrema organisationen Revolutionära Fronten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.