Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon är utsedd till Årets svensk

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Juryn har i år valt den vänsterpartistiska riksdagsledamoten och tidigare peshmergakrigaren Amineh Kakabaveh.
Foto: Christian Örnberg
Hon tilldelas utmärkelsen för att hon uppmärksammat radikalisering, klan- och hedersförtryck och därigenom blottlagt den svenska oviljan att röra vid dessa ämnen, enligt juryns motivering.
Foto: Maria Hansson

För elfte året i rad har nyhetsmagasinet Fokus utsett Årets svensk. Juryn har i år valt den vänsterpartistiska riksdagsledamoten och tidigare peshmergakrigaren Amineh Kakabaveh. Hon tilldelas utmärkelsen för att hon uppmärksammat radikalisering, klan- och hedersförtryck och därigenom blottlagt den svenska oviljan att röra vid dessa ämnen, enligt juryns motivering.

"Det är roligt att få den här utmärkelsen. Jag är glad och tacksam för att jag lever i ett demokratiskt land som ger mig möjlighet att kämpa för allas lika värde, särskilt kvinnors rättigheter", säger Amineh Kakabaveh i ett pressmeddelande från Fokus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.