Juryn har i år valt den vänsterpartistiska riksdagsledamoten och tidigare peshmergakrigaren Amineh Kakabaveh. Foto: Christian ÖrnbergJuryn har i år valt den vänsterpartistiska riksdagsledamoten och tidigare peshmergakrigaren Amineh Kakabaveh. Foto: Christian Örnberg
Juryn har i år valt den vänsterpartistiska riksdagsledamoten och tidigare peshmergakrigaren Amineh Kakabaveh.  Foto: Christian Örnberg
Hon tilldelas utmärkelsen för att hon uppmärksammat radikalisering, klan- och hedersförtryck och därigenom blottlagt den svenska oviljan att röra vid dessa ämnen, enligt juryns motivering. Foto: Maria HanssonHon tilldelas utmärkelsen för att hon uppmärksammat radikalisering, klan- och hedersförtryck och därigenom blottlagt den svenska oviljan att röra vid dessa ämnen, enligt juryns motivering. Foto: Maria Hansson
Hon tilldelas utmärkelsen för att hon uppmärksammat radikalisering, klan- och hedersförtryck och därigenom blottlagt den svenska oviljan att röra vid dessa ämnen, enligt juryns motivering. Foto: Maria Hansson

Hon är utsedd till Årets svensk

Publicerad

För elfte året i rad har nyhetsmagasinet Fokus utsett Årets svensk. Juryn har i år valt den vänsterpartistiska riksdagsledamoten och tidigare peshmergakrigaren Amineh Kakabaveh. Hon tilldelas utmärkelsen för att hon uppmärksammat radikalisering, klan- och hedersförtryck och därigenom blottlagt den svenska oviljan att röra vid dessa ämnen, enligt juryns motivering.

"Det är roligt att få den här utmärkelsen. Jag är glad och tacksam för att jag lever i ett demokratiskt land som ger mig möjlighet att kämpa för allas lika värde, särskilt kvinnors rättigheter", säger Amineh Kakabaveh i ett pressmeddelande från Fokus.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


jess

sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag