Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hon är sensationen som tar sig an tungviktarna

Alexandria Ocasio-Cortez på ett halloweenmöte i Bronx, här med kusinen Cristina Martinez son Joseph Gold, nio månader. Foto: Anne-Sofie Näslund
Expressens New York-korrespondent Anne-Sofie Näslund och Alexandria Ocasio-Cortez.
Alexandria Ocasio-Cortez talar vid en protest mot Brett Kavanaugh, som valdes in som domare i Högsta domstolen i oktober. Foto: RICK FRIEDMAN / POLARIS/IBL

NEW YORK. Alexandria Ocasio-Cortez, 29, chockade demokraterna när hon i somras slog ut tungviktaren Joe Crowley, 56, i primärvalet.

På tisdag blir hon sannolikt den yngsta kvinnan någonsin att väljas in i den amerikanska kongressen.

– Jag är inte förvånad, hon har alltid haft drivet, säger hennes kusin Cristina Martinez, 36.

Det är halloween och sex dagar till det amerikanska mellanårsvalet. Alexandria Ocasio-Cortez och hennes kampanjarbetare har bjudit in småbarnsfamiljer till St Pauls Evangelical Lutheran Church i Parkchester i Bronx för halloweenpyssel. Kyrkan ligger bara kvarter från området där hon själv växte upp och många ansikten är bekanta.

Hon hälsar på föräldrar utklädda till häxor, highfivar med barn i dinosauriedräkter, kramar actionhjältar, prinsessor och fladdermöss. Däremellan håller hon tal – iförd kattöron – och uppmanar alla att rösta.

– För att citera Obama: bua inte utan gå ut och rösta, säger hon. Vi måste visa all vår power i vallokalerna, vi måste ta med våra mostrar, kusiner och vänner.

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om valet till senaten och representanthuset i USA 

Alexandria Ocasio-Cortez i samspråk med väljare i St Pauls Evangelical Lutheran Church, Bronx.

Alexandria Ocasio-Cortez har kallats en politisk sensation. Några dagar efter segern i primärvalet i somras satt hon hos talkshowvärden Stephen Colbert i The Late show.

– Jag ska erkänna att jag aldrig hade hört ditt namn, sa Colbert.

– De flesta hade inte det, svarade Ocasio-Cortez och skrattade.

Demokraten Joe Crowley, 56, hade suttit i kongressen sedan 1999 och spåddes efterträda den mäktiga Nancy Pelosi som demokraternas gruppledare i representanthuset.

Tre veckor före primärvalet låg Ocasio-Cortez under med 36 procentenheter och Joe Crowley såg ut att gå mot ännu en promenadseger. Istället gjorde Ocasio-Cortez en raketspurt och tog hem segern med 57 procent av rösterna.

– Folk räknar inte med att kvinnor som jag ska ställa upp i val, sa hon efteråt.

 

Praktik hos Kennedy

Bronx är New Yorks fattigaste stadsdel där mer än hälften av befolkningen lever i fattigdom. Alexandria Ocasio-Cortezs pappa växte upp i området och hennes mamma flyttade dit från Puerto Rico. Fram till för ett år sedan jobbade Alexandria som bartender på en tacorestaurang på Manhattan för att hjälpa till att försörja familjen efter att pappan dog 2008.

Det är så hon ofta presenteras: En av folket. Utan politisk bakgrund. Här för att förändra från grunden.

Men helt grön är hon inte. Hon har pluggat ekonomi och internationella relationer på Boston University, gjorde praktik hos den demokratiska senatorn Ted Kennedy och var med och organiserade Bernie Sanders succékampanj 2016.

Alexandria Ocasio-Cortez talar vid en protest mot Brett Kavanaugh, som valdes in som domare i Högsta domstolen i oktober. Foto: RICK FRIEDMAN / POLARIS/IBL

I kyrkan träffar jag hennes kusin, sjuksköterskan Cristina Martinez med den nio månader gamla sonen Joseph Gold klädd i Supermandräkt. Det har inte ens gått ett år sedan Alexandria berättade för familjen att hon skulle kandidera, berättar Cristina.

– Det var Thanksgiving och precis innan kalkonen skulle dukas fram. Plötsligt sa hon bara: ”vet ni vad, jag tänker kandidera!”. Det blev helt tyst i några sekunder, sen började alla gratta henne och innan vi visste ordet av hade hon vunnit och nu så står vi här.

– Blev jag förvånad när hon vann? Nej faktiskt inte. Inte det minsta. 

Men du måste vara jättestolt?

– Jag har alltid varit stolt över henne för hon har alltid varit speciell. Jag är så glad att hon får lysa så alla ser.

Har hon förändrats under året?

– Nej, hon har alltid varit en ”sweetheart”, alltid haft ett stort hjärta, alltid varit hjälpsam, varm, välkomnande, superintelligent och rolig, säger Cristina Martinez.

Även demokraterna var chockade över segern – trots att partiet flitigt diskuterat både vänstervridningen och kraften i yngre engagerade väljare

Precis som Bernie Sanders kallar sig Ocasio-Cortez demokratisk socialist. I The Late Show förklarade hon det med orden: ”I ett modernt, moraliskt och rikt samhälle ska ingen amerikan vara för fattig för att leva”. Alla ska rätt till sjukvård, alla barn – oavsett var man är född – ska ha chans till bra utbildning, ingen ska behöva vara hemlös.

Trump: Fruktansvärd politik

Men begreppet ”socialist” är laddat i USA. En undersökning från Hill.TV/HarrisX i somras visar att 76 procent av de tillfrågade inte skulle rösta på någon som kallade sig socialist. Å andra sidan visar en färsk Gallup-undersökning att demokratiska väljare för första gången har en mer positiv bild av ordet ”socialism” än ”kapitalism”.

Alexandria Ocasio-Cortez bjöd in barnfamiljer till halloweenfest.

Även demokraterna var chockade över segern – trots att partiet flitigt diskuterat både vänstervridningen inom partiet efter Bernie Sanders framgångar och kraften i yngre engagerande väljare och vågen av kvinnor som nu kandiderar i mellanårsvalet.

Donald Trump däremot hävdar i en intervju med Bloomberg News att han visste att Ocasio-Cortez skulle vinna:

– Jag kollade på tv och fick syn på en ung kvinna. ”Vem är det där”, frågade jag. ”Hon kampanjar mot Joe Crowley…” Jag svarade: ”Aha, låt mig titta på henne en sekund. Okej, säg till honom att han kommer förlora”.

Presidenten tillade sedan att politiken hon står för är fruktansvärd.  

Hur tycker ni att Trump har skött sig hittills? Noel Madland (till vänster): ”Jag tycker att han har tagit oss bakåt i tiden när det gäller aborträtt och i hbtq-frågor, och han har normaliserat rasism igen.”Emma Boehme:”På grund av honom känner jag mig mindre säker och mindre bekväm med att vara kvinna jämfört med innan.” Foto: Expressen / Anne-Sofie Näslund
Hur tycker du att Trump har skött sig hittills? Rochelle Carlysle, 28: ”Jag tycker att han har skött sig helt okej, men han lovade vissa saker som han inte har infriat hittills. I mitt samhälle är vi 3 000 som blivit uppsagda från våra jobb och Trump lovade, under sin första dag, att se till att stoppa företag från att flytta sin produktion utomlands. Men en ny bilmodell görs i Mexiko och en annan halvkombi görs i Mexiko, och vi har inga produkter.” Foto: Expressen / Ann-Sofie Näslund
Hur tycker du att Trump har skött sig hittills? Barbara Ulrich: ”Det är skandalöst. Han har varit en fullkomlig parodi. Han borde aldrig ha blivit vald. Han förstör USA och resten av världen.” Foto: Expressen / Ann-Sofie Näslund
Hur tycker du att Trump har skött sig hittills? Will Pajonis, 22: ”Jag tycker att han har skött sig skapligt. Uppenbarligen finns det saker som han kan förbättra, alla kan alltid förbättras. Men i sin helhet tycker jag att han sköter sig bra, speciellt inom utrikespolitiken.” Foto: Anne-Sofie Näslund
Hur tycker du att Trump har skött sig hittills? Martin: ”Jag tycker att han gör ett väldigt bra jobb. Han är mer för folket än för politikerna. Och jag tror att det är en av de största anledningarna till att många andra politiker är emot honom. Det är för att han inte stryker medhårs, som andra politiker gör.” Foto: Expressen / Ann-Sofie Näslund

Tar debatten med Trump

Men Alexandria Ocasio-Cortez backar inte. Tvärtom rider hon på anti-Trump-vågen och vet att hon får rubriker när hon attackerar presidenten.

När Trump vägrade tro på myndigheternas uppgifter om att 3 000 människor i Puerto Rico dog i orkanen Maria twittrade Ocasio-Cortez att hennes egen morfar dog, men inte syns i statistiken. 

https://twitter.com/ocasio2018/status/1040327575019638786

Och när hon fick frågan i The Late Show om hon skulle vara snällare mot presidenten än föregångaren Joe Crowley vände hon genast på perspektivet:

– Med all respekt – hälften av mina väljare är från Queens precis som Trump... men jag tror inte att Trump kan hantera en tjej från Bronx.

Publiken i tv-studion jublade.

Bronx – eller Yorktown…?

Men är hon verkligen en tjej från Bronx? Ocasio-Cortezs politiska motståndare var snabba att kalla hennes bakgrund en bluff när det kom fram att familjen flyttade från Bronx till den betydligt mer välmående förorten Newchester när Alexandria bara var 5 år. I biografin på kampanjens hemsida ändrades snabbt en mening.

Tidigare stod det att Alexandria tvingades pendla 40 minuter från Bronx för att komma till en bra kommunal skola. Den nya formuleringen lyder i stället:

”Hon gick i skolan i Yorktown, 40 minuter från där hon föddes. Det innebar att en stor del av skolåren gick åt till att pendla mellan släkten i Bronx och vardagslivet som student.”

För hennes supportrar spelar det ingen roll. Rötterna finns i Bronx. Hon lyssnar. Och hon har fått väljarna att bry sig.

Om valdeltagandet är lågt i ett amerikanskt presidentval är det ännu lägre i ett mellanårsval för att inte tala om primärvalet till ett mellanårsval. Men Alexandria Ocasio-Cortez fick människor som vanligtvis inte röstar att registrera sig och gå i väg till vallokalerna. Det är så man brukar säga att man vinner val i USA. Fråga bara Trump.

Cristina Martinez är övertygad om att hennes kusin bara börjat sin karriär.

– Hon har redan rört runt. Och det kan vara precis vad USA behöver, något annorlunda. Alexandria är definitivt annorlunda. Hon är stark, ung och energisk. Jag tror på henne och jag tror att andra ser vad jag ser.

Expressens New York-korrespondent Anne-Sofie Näslund och Alexandria Ocasio-Cortez.

 

Demokratiska kvinnor rycker fram

Rekordmånga kvinnor kandiderar i år till representanthuset och senaten, de allra flesta demokrater.

Det är inte bara Alexandria Ocasio-Cortez som bryter ny mark:

 Demokraten lIhan Omar kandiderar i ett distrikt i Minnesota som röstat demokratiskt sedan 1960. Blir hon vald blir hon den första somali-amerikanska kvinnan i kongressen och en av de första muslimska kvinnorna.

 Demokraten Stacey Abrams i Georgia kan bli första svarta kvinnan som blir vald till guvernör.

Det finns i dag 84 kvinnor i representanthuset (av 435 platser) och 23 kvinnor i senaten (av 100). 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!