Emilia Nyblom är Greklands premiärministers okönda svenska syster.
Emilia Nyblom är Greklands premiärministers okönda svenska syster.

Hon är Papandreous okända svenska syster

Publicerad
Uppdaterad
Giorgos Papandreou sitter säkert som Greklands premiärminister - åtminstone ett tag till.
Under hela krisen får han starkt stöd av sin svenska syster Emilia Nyblom.
- Han är modig som stått pall genom allt det här, säger hon i en intervju i TV4 Nyhetsmorgon.
Han är Greklands – och kanske Europas – mest omtalade man just nu.
Och Emilia Nyblom är Giorgos Papandreous okända svenska syster, som för första gången ställde upp i en svensk tv-intervju på lördagsmorgonen i TV4 Nyhetsmorgon.
Där berättade hon om hur hon har följt hela krisen som Grekland och hennes bror genomgår, och hur hon försökt stötta honom så gott det går.
– Självklart är det en otrolig press på honom, säger hon.
Sent i går fick Giorgos Papandreou fortsatt förtroende i en omröstning.
– Det är självklart roligt att det blev så. Jag är ju jävig, men jag ser att han är en möjlighet för Grekland och för att göra förändring, säger Emilia Nyblom.
Men Papandreou sitter långt ifrån säkert, och det viskas om att finansministern Evangelos Venizelos ska ta över.

"Ifrågasatt av hela folket"

Allra hårdast blåste det runt Papandreou när han kallade till folkomröstning om Grekland skulle stanna i EU eller inte.
– Han har blivit ifrågasatt av hela folket. Med folkomröstningen tror jag att han ville att folket skulle fatta beslutet om Grekland skulle vara kvar i samfundet eller inte eftersom han inte kände folkets förtroende, säger Emilia Nyblom.
Hon har tät kontakt med sin bror, och säger att han varit modig genom det hårda tryck som är på Grekland.
– Han är modig som stått pall genom allt det här. Som syster tänker jag mycket på hans välbefinnande och på hans familj. Därför skulle det vara kul om han fick vara med om en positiv förändring också.

Greklands Kennedy

Familjen Papandreou i Grekland är lite som familjen Kennedy i USA som ständigt lockar till rubriker – och Emilia Nyblom är välkänd och eftertraktad i Grekland. I familjen finns tre generationers ledare och premiärministrar. Först Giorgos Papandreou, sedan Andreas Papandreou och så den nuvarande Giorgos.
Emilia Nyblom är dotter till Andreas som hennes svenska mamma, tv-hallåan och skådespelerskan Ragna Nyblom, träffade i samband med Amnesty-arbete för att få honom fri efter militärkuppen i Grekland på 1960-talet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag