Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon är kvinnan bakom protesterna mot slöjor

Masih Alinejad är en iransk-amerikansk journalist som ligger bakom uppmärksammade protester mot slöjtvånget i Iran.
Foto: Twitter
Bilden på Vida Movahedi som tog av sig slöjan och ställde sig upp på ett elskåp spreds över hela världen.

1979 kom den islamistiska revolutionen och slöjan tvingades på alla kvinnor.

Men de senaste åren har allt fler iranska kvinnor trotsat lagen – bland annat genom uppmärksammade nätprotester. 

Masih Alinejad är den iransk-amerikanska journalisten som ligger bakom två av de mest uppmärksammade. 

– Vi har darrat i 38 år. Nu är det mullornas tur att darra, har hon tidigare sagt i en intervju med SvD. 

I samband med den islamistiska revolutionen 1979 hävdes förbudet mot slöjor. I stället blev samtliga kvinnor tvungna att bära plagget när de befann sig utomhus. 

Kritiska röster mot slöjtvånget är inget nytt – men de senaste åren har protesterna blivit alltmer uppmärksammade genom sociala medier. 

En av huvudpersonerna bakom protesterna är Masih Alinejad 

Efter att ha fötts i Iran tre år före revolutionen flydde hon landet och landade till slut i New York där hon i dag är bosatt. 

Från storstaden i USA har hon startat omfattande protester – som engagerat hundratusentals människor. 

Kvinnan bakom protesterna mot slöjor

Vid årsskiftet 2017/2018 grundade hon kampanjen #MyStealthyFreedom som kan översättas till ”Min skygga frihet”. Över en miljon människor följer kampanjens facebooksida dit kvinnor kan skicka bilder och filmer som fångar stunderna de trotsar slöjlagen. 

– Vi har darrat i 38 år. Nu är det mullornas tur att darra, har Masih Alinejad tidigare sagt i en intervju med SvD.  

– Bara att vara kvinna blir till en brottslig handling, säger Masih Alinejad. Om du blir förälskad och håller din väns hand bryter du mot lagen. Om du visar för mycket hår. Om du har för hög röst. Om du märks för mycket. Om du sjunger eller dansar. Allt sådant som för andra kvinnor runtom i världen är helt naturligt.

Vida Movahedi klev upp på elskåpet utan sin slöja.


Masih Alinejad spred också den uppmärksammade bilden på Vida Movahedi som tog av sig slöjan och ställde sig upp på ett elskåp. Den 31-åriga mamman har av brittiska BBC jämförts med Rosa Parks.  

– Ibland känner jag skam. För jag är trygg här medan kvinnorna i Iran riskerar sina liv. Men de här kvinnornas styrka och röst är det som ger mig kraft. De skapar historia, de är de riktiga ledarna. Och så länge de fortsätter att trotsa, är det mitt ansvar att ge dem en plattform där de kan lägga upp bilder och video, har Masih Alinejad tidigare sagt i en intervju med SVT. 

Hundratals kvinnliga aktivister gripna i Iran

Bilden blev startskottet för en ny proteströrelse – #WhiteWednesday. Kampanjen uppmanar kvinnor att bära vita kläder, utan slöja, varje onsdag. Under den hashtaggen publicerar kvinnor bilder och filmer när de klär sig i vitt. 

Men protesterna som vuxit de senaste åren är inte utan risk. 

Teheran meddelade i slutet av 2017 att de inte längre kommer gripa kvinnor som inte klär sig ”islamskt” och i stället erbjuda utbildning. Men för bara ett par veckor sedan kom rapporter om att två kvinnor gripits för att ha klätt sig ”oanständigt”, skriver CNN. En grupp iranier ska ha svarat med att gå till attack mot moralpolisens polisbil och polis svarade med att avlossa varningsskott.

https://twitter.com/masihpooyan/status/945919700554235904?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E945919700554235904&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.expressen.se%2Fnyheter%2Fhon-viftar-med-sjalen-i-protest-mot-regimen%2F


För drygt ett år sedan greps ett dussintal kvinnor för att de protesterat mot lagen om slöja. I april samma år spreds en film där en kvinna misshandlades av moralpoliser. Enligt CNN hade 112 kvinnliga aktivister gripits när 2018 nådde sitt slut. 

Kan inte återvända till Iran

I USA har Masih Alinejad startat ett tv-program som ger plats åt kvinnor som berättar om sina erfarenheter från förtryck. Hon har också gett ut boken ”The Wind in My Hair”. Hon har inte kunnat resa tillbaka till Iran där hon riskerar att sättas i fängelse. Protesterna har gjort att hon splittrats från såväl sina föräldrar som sin son. 

– När jag var en flicka kunde vi vandra uppe i bergen. Några av oss frågade alltid ”när är vi framme?”, men jag tänkte alltid ”det är resan som är mödan värd”, har hon tidigare sagt i en intervju med The Observer.

– Vi lär oss saker under resans gång, vi blir bättre. Och det är så det är med detta: det är en process, det handlar om utbildning. Vi bygger en demokrati och vi bygger stöd för en sak som helt enkelt handlar om att det är 2000-talet, kvinnor och män är jämställda, och du kan inte förtrycka halva befolkningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.