Foto: Ketevan Kardava, / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Ketevan Kardava, / AP TT NYHETSBYRÅN

Hon är kvinnan bakom bilden

Publicerad

En uppmärksammad bild har under dagen spridits som en löpeld via sociala medier.

Nu berättar fotografen som tog bilden på den skadade indiska flygvärdinnan om bildens bakgrund.

– Vad ska man göra i en sådan situation om man är journalist? säger Ketevan Kardava, som tog bilden i förbifarten, till USA Today

Den georgiska journalisten är korrespondent i Bryssel för det statliga georgiska tv-bolaget. Hon befann sig i avgångshallen på flygplatsen i Bryssel när den första bomben detonerade, bara några meter ifrån där hon stod.

Som rutinerad yrkesmänniska var den 56-åriga journalistens första reaktion att ta fram kameran, samtidigt som paniken utbröt runtomkring henne.

– Jag var i chock och det var en ren instinkt, säger Ketevan Kardava till USA Today.

"Jag letade efter mina ben"

Den första bilden hon tog spred sig med rekordfart och fick snabbt symbolisera den hemska och brutala attacken. Bilden föreställde två kvinnor, täckta med blod och spillror efter explosionen.

Chockad av händelsen beskriver Kardava att hon knappt visste att hon var vid liv.

– Alla var täckta med blod. De förlorade sina ben, allihopa. Jag började leta efter mina ben med mina händer, jag ville känna att de var kvar, säger hon till USA Today.

När hon sedan blev medveten om allvaret i situationen började hon ropa efter en läkare, men ingen kom för att hjälpa till.

Hon beslutade då för att åter ta fram sin kamera och ta flera foton, bland annat ett foto som föreställde en kvinna i en gul jacka. Fotot har under dagen spridit sig och finns nu på flera tidningars löpsedlar.

– Vad ska man göra i en sådan situation om man är journalist? Hjälpa till? Ropa på en läkare? Eller ta en bild? Jag insåg att en bild var viktigast för att visa världen vad som hände i det här ögonblicket av terror, säger hon till USA Today.

Var på väg mot USA

Kvinnan i den gula jackan var en indisk flygvärdinna som enligt The Sun arbetar för flygbolaget Jet Airways.

Tvåbarnsmamman från Mumbai skulle precis gå ombord på en flight mot Newark, USA, tillsammans med den övriga besättningen när bomben detonerade.

En källa har berättat för tidningen att hon har befunnit sig på sjukhuset sedan i morse.

– Men den indiska ambassaden har bekräftat att hennes tillstånd är stabilt, säger källan.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag