Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon är känd som Kinas hårdaste ”vargkrigare”

Peter Malmqvist och Johan Wendel om situationen i Hongkong och Kina.
Hua Chunying är talesperson för kinesiska UD. Hon skräder inte orden om USA.
Foto: SIPA USA/IBL

För hennes många kinesiska anhängare är hon ”Gudinnan” eller ”Stora syster”.

Hua Chunying är en av Kinas ”Vargkrigare”.

Det är så landets diplomater kallas som går på verbala offensiv mot kritiker i väst.

Det fanns en tid för inte så länge sedan då just ingen visste vilka Kinas ambassadörer var. De höll i regel en låg profil, yttrade sig sällan offentligt, ”bidade sin tid”, som förre ledaren Deng Xiaoping rekommenderade.

Det gäller inte längre. I Sverige har ambassadör Gui Congyou flitigt och ofta kommenterat saker han inte gillar med svensk Kinabevakning, och den svenska kritiken mot fängslandet av bokförläggaren Gui Minhai.

Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou.
Foto: SVEN LINDWALL

Han är långt ifrån ensam med den typen av offensivt agerande. Kinas diplomater spänner sina verbala muskler, och det har blivit än mer tydligt i coronakrisen.

En av dem som inte skräder orden är 50-åriga Hua Chunying, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet.  Hon är mycket känd i Kina där hon ofta är den som för landets talan i relationerna med USA.

Som när USA:s utrikesminister Mike Pompeo – utan att presentera några bevis – anklagade Kina för att dölja att coronaviruset läckt från ett kinesiskt laboratorium. Så här svarade Hua Chunying:

– Har de ingen skam?! 

– Är de inte skyldiga det amerikanska folket en ursäkt? Att strunta i fakta och i stället lägga skulden på Kina illustrerar bara vad det innebär att vara skurkar.

Den typen av språkbruk har gjort henna populär, inte minst bland många yngre, och ofta nationalistiskt lagda kineser. Hennes kollega vid UD, talespersonen Zhao Lijian, har även han blivit känd för sitt försvar av Kina och motangrepp på kritiker utomlands.

Hua Chunying vid sin dagliga briefing på kinesiska UD i Peking.
Foto: NG HAN GUAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Zhao Lijian, twittrade en teori om att amerikanska soldater fört med sig viruset till Kina. Han är en av Kinas ”Vargkrigare”.
Foto: WU HONG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det var exempelvis Zhao som i en tweet spred teorin att viruset började spridas i Kina av amerikanska soldater som var på besök i Wuhan för att delta i en idrottstävling.

 – Diplomati i ett starkt land som Kina borde var tuff, säger gymnasisten Li Kang till kinesiska Global Times.

18-åriga Vicki Chi håller med:

– Jag minns ingen som bad USA att be om ursäkt för svininfluensan. Jag är nöjd med att våra diplomater tydligt säger ”nej” till provokatörer. Jag är villig att kalla dem ”Wolf Warriors”.

”Wolf warriors” – Vargkrigare – det är så Kinas nya kår av verbalt mer offensiva diplomater kallas, både i kinesiska och utländska medier.

De har fått sitt namn efter två i Kina mycket populära actionfilmer. I den första filmen - som utspelare sig i Afrika - bekämpar kinesiska specialsoldater framgångrikt amerikanska legosoldater och skurkar.

Filmaffisch för kinesiska actionfilmen ”Wolf warrior 2”. De bägge filmerna var mycket populära i Kina.
Foto: Webb

En filmkritiker kallade ”Wolf Warrior” för ”Rambo med kinesiska tecken”. På en bioaffisch reser en av de kinesiska hjältarna långfingret intill följande slogan: ”Den som förolämpar Kina, hur än avlägsen, måste utrotas”.

Och Kina känner sig förolämpat av många dessa coronadagar. När Australiens premiärminister krävde en oberoende utredning om hur coronaviruset kunde spridas, så svarade Kinas ambassadör Cheng Jingye, med att säga:

– Kanske vanligt folk kommer att säga: ”Varför ska vi dricka australiskt vin eller äta australiskt kött?”

Kina har nu infört importrestriktioner på just kött. Och i Frankrike har Kinas ambassadör där retat upp fransmännen efter att Kinas ambassad publicerat en essä där politiker i väst anklagades för att medvetet låta åldringar dö i äldreboenden under epidemin.

När politiker i Venezuela beskriv covid-19 som ett ”kineiskt coronavirus” - precis som USA:s president ofta gjort - så röt Kinas ambassad ifrån med orden:

– Eftersom ni redan är sjuka så borde ni skynda er och skaffa skyddsutrustning. Det första ni borde bära är en mask och hålla tyst.

Det är inte så världen vant sig att höra kinesiska diplomater uttrycka sig. Det är en av många förändringar som skett under president Xi Jinping. Kina vill ta större plats, höras mer. Och USA:s sätt att bemöta covid-19 har bara stärkt Kinas självförtroende.

En del bedömare menar till och med att vi nu ser början på ett nytt kallt krig mellan USA och Kina. Donald Trump har liknat coronaviruset vid japanernas angrepp mot Pearl Harbor 1941.

Och det är inte bara kommentatorer och statsvetare i väst som varnar för ett nytt kallt krig. Så här sa Wang Yi i helgen:

– Kina har ingen avsikt att förändras, eller ersätta USA. Det är dags för USA att ge upp sitt önsketänkande att man ska kunna förändra Kina eller att hejda 1,4 miljarder människors marsch mot modernisering.

Varnar för ett nytt kallt krig mellan Kina och USA. Kinas utrikesminister Wang Yi.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Han varnade sedan för att USA:s politiska attacker mot Kina ”pushar våra två länder till gränsen av ett kallt krig”.

Wang Yi är Hua Chunyings chef. Han är Kinas utrikesminister.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.