"Hon är islamofob"

Publicerad
Uppdaterad
Nyamko Sabuni är landets nya integrations- och jämställdhetsminister.
Men hon får direkt svidande kritik av debattören och författaren Kurdo Baksi.
- Hon blir den mest inkompetenta integrationsminister vi någonsin har haft, säger Baksi till TT.
Det var en mycket glad och lite förvånad Nyamko Sabuni som mötte pressen efter att Fredrik Reifeldt hade presenterat henne som ny integrations- och jämställdhetsminister. - Det känns som om jag har fått det viktigaste departementet, säger hon till TT. Lika nöjd och glad var inte Kurdo Baksi. - Jag är oerhört besviken över att man utsett en person som jag uppfattar som islamofob till integrationsminister. Det är en väldigt dålig början på en borgerlig regerings integrationspolitik, säger Baksi och fortsätter.

Bristande empati

- Hon blir därmed den mest inkompetenta integrationsminister vi någonsin har haft. Det handlar inte om att försvara invandrare eller hennes etniska bakgrund, utan om hennes bristande empati i integrationsfrågor och bristande erfarenhet från fältet. - Att utse inkompetenta utrikesfödda personer skapar symbolpolitik, men ingen handlingspolitik. Nyamko Sabuni bemöter kritiken direkt i telefon till Expressen.se. - Det är inte värt att kommentera och jag säger hej till Kurdo Baksi, vi ses. Sabuni vet vad hon måste jobba med. - Det måste till fler jobb det är det viktigaste för att integrera invandrarsamhället. - Jag vill rusta upp SFI-skolan i samabete med Jan Björklund (skolministern). Alla desa människor måste få en chans.

Ska utredas

Om det folkpartitiska språktestet säger hon: - Det ska utredas. Det är ingen mänsklig rättighet att byta medborgarskap. Därför blir frågan odramatisk för mig. Nyamko Sabuni berättar också om hur hon ska bemöta Sverigedemokraternas framfart. - Sverigedemokraterna har fått vara i fred alldeles för länge. Ett inkluderande, bättre Sverige leder till att förminska Sverigedemokraterna, säger hon till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag