Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Hon är islamofob"

Nyamko Sabuni är landets nya integrations- och jämställdhetsminister.

Men hon får direkt svidande kritik av debattören och författaren Kurdo Baksi.

- Hon blir den mest inkompetenta integrationsminister vi någonsin har haft, säger Baksi till TT.

Det var en mycket glad och lite förvånad Nyamko Sabuni som mötte pressen efter att Fredrik Reifeldt hade presenterat henne som ny integrations- och jämställdhetsminister. - Det känns som om jag har fått det viktigaste departementet, säger hon till TT. Lika nöjd och glad var inte Kurdo Baksi. - Jag är oerhört besviken över att man utsett en person som jag uppfattar som islamofob till integrationsminister. Det är en väldigt dålig början på en borgerlig regerings integrationspolitik, säger Baksi och fortsätter.

Bristande empati

 - Hon blir därmed den mest inkompetenta integrationsminister vi någonsin har haft. Det handlar inte om att försvara invandrare eller hennes etniska bakgrund, utan om hennes bristande empati i integrationsfrågor och bristande erfarenhet från fältet. - Att utse inkompetenta utrikesfödda personer skapar symbolpolitik, men ingen handlingspolitik. Nyamko Sabuni bemöter kritiken direkt i telefon till Expressen.se. - Det är inte värt att kommentera och jag säger hej till Kurdo Baksi, vi ses. Sabuni vet vad hon måste jobba med. - Det måste till fler jobb det är det viktigaste för att integrera invandrarsamhället.  - Jag vill rusta upp SFI-skolan i samabete med Jan Björklund (skolministern). Alla desa människor måste få en chans.

Ska utredas

 Om det folkpartitiska språktestet säger hon: - Det ska utredas. Det är ingen mänsklig rättighet att byta medborgarskap. Därför blir frågan odramatisk för mig.  Nyamko Sabuni berättar också om hur hon ska bemöta Sverigedemokraternas framfart. - Sverigedemokraterna har fått vara i fred alldeles för länge. Ett inkluderande, bättre Sverige leder till att förminska Sverigedemokraterna, säger hon till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.