Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Hon är inte längre generaldirektör"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Roger Vikström

Arbetsförmedlingens sparkade generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist skjutsades hem till bostaden i Tullinge utanför Stockholm av arbetsförmedlingens pressekreterare Daniel Hemlin.

Men på plats var han fåordig.

– Angeles ger inga fler kommentarer utöver det hon skickat ut i ett pressmeddelande. Hon är inte längre generaldirektör för arbetsförmedlingen, säger han till Expressen.se.

Klockan 15.25 anlände Angeles Bermudez-Svankvist till sitt hem i Tullinge, skjutsad av pressekreteraren Daniel Hemlin - bara timmar efter det krismöte mellan generaldirektören och arbetsmarknadsministern, som slutade i att hon tvingades bort från posten.

Själv valde Angeles Bermudez-Svankvist att inte ge några kommentarer, och pressekreteraren Daniel Hemlin var fåordig när han släppte av henne.

– Angeles ger inga fler kommentarer utöver det hon skickat ut i ett pressmeddelande. Hon är inte längre generaldirektör för arbetsförmedlingen.

Men hon är lika fullt avlönad av dig och mig, eller hur?

– Ja, hon är nu generaldirektör i stadsrådsberedningen.

Han såg tagen ut av stundens allvar och ska nu stötta sin tidigare överordnade.

– Hon har ju länge varit min chef, säger han.

Därefter gick de in i huset tillsammans.

Löfven kommenterar

S-ledaren Stefan Löfven, som sommartalat under dagen, har noterat dagens turbulenta besked.

Tidigare har han angripit regeringens tystnad i frågan.

– Det var inte helt oväntat, men det räcker inte med att sparka en generaldirektör. Man får också se till att styra om arbetsmarknadspolitiken så att myndigheten kan få upp sitt anseende igen. Det här har underminerats under lång, lång tid. Arbetslösa tror inte på arbetsförmedlingen, företagen gör det inte. Det är ytterst regeringens arbetsmarknadspolitik som de har instruerat generaldirektören att genomföra, säger han.

Borde det med andra ord vara Hillevi Engström som får gå i stället för generaldirektören?

– Det viktigaste är att de arbetslösa får hjälp. Nu har regeringen under lång tid dragit ned utbildningsinsatserna så att de arbetslösa inte kommer i jobb och företagen inte hittar rätt utbildad arbetskraft. Det är den politiken som måste ändras och arbetsförmedlarna måste få arbeta som arbetsförmedlare och inte övervakare, säger Stefan Löfven.

Styrelsen fortsätter tiga

Och i arbetsförmedlingens styrelse råder fortfarande tystnad efter dagens besked om att Angeles Bermudez-Svankvist tvingats bort från posten.

Expressen.se har vid upprepade tillfällen sökt ordföranden Christina Johansson utan framgång.

Styrelsemedlemmen Joachim Berner säger till Expressen.se:

– Allt går via styrelsens ordförande. Jag lämnar inga kommentarer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.