Alexandra Kinova väntas föda femlingar på söndag. Foto: AP
Alexandra Kinova väntas föda femlingar på söndag. Foto: AP

Hon är höggravid
– med femlingar

Publicerad

Alexandra Kinova, 23, trodde att hennes son skulle få ett nytt syskon.

Men det blir fler än så.

På söndag kommer nämligen familjen att få fem nya medlemmar.

Alexandra väntar nämligen, som den första tjecken någonsin, femlingar, skriver Daily Mail.

Alexandra Kinova är höggravid - med femlingar. Men att familjen skulle få så många nytillskott visste hon först för en månad sedan, då läkarna upptäckte att hon bar på fem barn - utan att ha genomgått en IVF-behandling, som annars kan vara en bidragande orsak till flerbarnsfödsel.

Tidigare under graviditeten hade det upptäckts att hon väntade tvillingar, men när magen växte sig större och större gjordes en läkarundersökning, och plötsligt insåg läkaren att tre av barnen låg gömda bakom de andra två.

Två kön okända

Hittills vet Alexandra Kinova, som bor i Milovice, en förstad till Prag, bara könen på tre av barnen. Det blir minst två pojkar och en flicka, som kommer att få heta Daniel, Michael och Tereze.

– Jag ser verkligen fram emot att se hur de ser ut, men än kan jag inte så någonting, bara något huvud där, och något ben där, säger Alexandra till den tjeckiska tidningen Denik.

Vill amma alla fem

Trots att det kommer att krävas en hel del jobb planerar hon att amma alla fem.

– Jag ammade min första son, och tänker göra det nu också, säger hon till Denik.

Bara tre femlingsfödslar i Sverige

Att få femlingar är extremt ovanligt. Antalet femlingsfödslar är ungefär en på sju miljoner graviditeter. Senast det föddes femlingar i Sverige var år 1992. Innan dess har det bara fötts femlingar två gånger i Sverige: Första gången var i Orsa 1965, då bara ett av barnen överlevde. Andra gången var i Västerås. Då överlevde, tragiskt nog, inget av barnen.

År 2009 födde en kvinna i USA åttlingar. En vecka efter födseln avled ett av barnen.

EXPRESSEN RÄTTAR

I en tidigare version av artikeln stod att två av femlingarna som föddes senast i Sverige, 1992, avled ett par månader efter födseln.
Det stämmer inte. Alla fem lever och mår bra, vi ber berörda om ursäkt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag