Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon är hett namn att bli Macrons premiärminister

IMF-chefen Christine Lagarde nämns som ett tänkbart namn att bli Emmanuel Macrons premiärminister.Foto: Farnum Shakeira / EPA TT NYHETSBYRÅN
Emmanuel Macron och hustrun Brigitte.Foto: Thomas Samson / AP TT NYHETSBYRÅN

Emmanuel Macron säger att han "så gott som bestämt sig" för vem som blir hans premiärminister.

Men sent på valnatten ville han inte avslöja blev det blir.

Den nyvalde presidentens hemlighetsfulla svar har satt i gång spekulationer – bland annat nämns IMF-chefen Christine Lagarde som ett tänkbart namn.

Efter Emmanuel Macrons överlägsna seger i presidentvalet har spekulationerna nu satt i gång. Vem tar plats i hans kabinett och vem blir Frankrikes näste premiärminister?

Den nyvalde presidenten fram till nästa vecka på sig för att presentera ett övergångskabinett som ska fungera fram till det franska parlamentsvalet i juni.

På valnatten meddelade han att han "så gott som bestämt sig" för vem som får posten som premiärminister - men vem förblir en hemlighet.

Donald Trumps dotter Ivanka Trump, Christine Lagarde och tyska förbundskanslern Angela Merkel.Foto: Davids / Splash News / DAVIDS / SPLASH NEWS/IBL SPLASH NEWS

Vill välja en kvinna

Fram tills nu ska han enligt BFMTV ha velat mellan två namn, en man och en kvinna, men nu ska han alltså vara nära ett beslut.

Viktigt är att den nya premiärministern har en god parlamentarisk erfarenhet, men samtidigt kan stå för förnyelse i fransk politik. Macron har tidigare under våren sagt att hans förhoppning är att kunna välja en kvinna.

– Det är min önskan sa han under internationella kvinnodagen enligt BFMTV.

Han lade dock till:

– Jag kommer inte att välja en kvinna som premiärminister för att hon är kvinna, jag kommer att välja den som är mest kompetent och kapabel som premiärminister.

Emmanuel Macron och hustrun Brigitte firar segern.Foto: Julien De Rosa / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

IMF-chef kan bli vald

I samband med sitt uttalande på internationella kvinnodagen ska han också ha sagt att han inte letade efter före detta ministrar att fylla stolarna i den nya regeringen med.

– Jag förespråkar förnyelse av ansikten, sa han då.

 

Namn som IMF-chefen Christine Lagarde och Laurence Parisot har under en tid cirkulerat. Även Anne-Marie Idrac och Nathalie Kosciusko-Morizet, som har varit ekologiminister i Nicolas Sarkozys regering mellan 2010 till 2012 har det pratats om.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.