Foto: Roger Vikström
 Foto: Roger Vikström

"Hon är helt i otakt med folkviljan"

Publicerad
Uppdaterad
I ett nytt lagförslag vill Beatrice Ask tvinga bredbandsoperatörerna att lagra kundernas användaruppgifter i ett halvår.
Förslaget sågas nu av operatörerna:
- Det är fel och ligger helt i otakt med folkviljan, säger
Jon Karlung, vd för Bahnhof.
I samband med att ipred-lagen trädde i kraft valde bland andra Tele 2 och Bahnhof att kontinuerligt radera abonnenternas trafikuppgifter.
Något som i praktiken försvårar tillämpningen av ipredlagen då det inte finns någon information att hämta. Men vid årsskiftet kan kryphålet nu komma att täppas till.
I ett lagrådsförslag som av misstag offentliggjordes i går vill justitieminister Beatrice Ask införa ett lagringstvång av kundernas användarinformation på sex månader. Lagringstvånget ska även inkludera telefonsamtal, mobiltelefoni och meddelandehantering.
”Hoppas det blottläggs”
– Vi arbetar med förslaget, men vi kommentererar aldrig något förrän regeringen fattat beslut, säger justitieministerns pressekreterare Martin Valfridsson.
I lagförslaget framgår det att det ska handla om grova brott för att få ut trafikuppgifter från operatörerna.
Jon Karlung, vd för Bahnhof, som tidigare tagit beslutet att inte lagra kundernas trafikinformation sågar nu förslaget.
– Jag tycker det är dåligt att alla människors kommunikation ska lagras i ett halvår. Även om man säger att den är till för att jaga terrorister och brottslingar gynnas upphovsrättsindustrin av en sådan lag, och då blir det en jakt på fildelare i stället, säger han.
Hur tänker ni hantera lagen om den träder i kraft?
– Vi följer ju svensk lag, sen får vi se vad det här bottnar i. Men jag hoppas verkligen att det här blottläggs i den allmäna opinionen. Jag tycker man har rätt till en fredad sfär.
– Om lagen går igenom hoppas jag den kapslas in och används för sitt syfte, att hindra brott, säger Jon Karlung.
På sin hemsida skriver Tele 2 att man tar avstånd från datalagring, men har inga ytterligare kommentarer i frågan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag