Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon är första barnet i byn på 72 år: ”Häftigt”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Harald Nihlén och Therése Eriksson med barnen Hektor och Tyra samt mopsen Karma i byn Lövgård norr om Umeå.
Foto: PRIVAT
Harald Nihlén och Therése Eriksson med barnen Tyra och Hektor i byn Lövgård norr om Umeå.
Foto: PRIVAT
Tyra är det första barnet som fötts i byn Lövgård på 72 år.
Foto: PRIVAT
Tyra är det första barnet som fötts i byn Lövgård på 72 år.
Foto: Privat

Den inflyttade familjen från Skåne ger nytt liv till den lilla byn i övre Norrland.

För första gången på 72 år har det fötts ett barn i Lövgård norr om Umeå.

– Det känns häftigt, kul att vi får så fin respons från bygden, säger mamman Therése Eriksson.

Paret Therése Eriksson och Harald Nihlén och deras lille son Hektor flyttade för ett år sedan från Skåne till byn Lövgård i Vindelns kommun norr om Umeå. 

I februari i år föddes dottern Tyra – det första nyfödda barnet i byn på över 72 år. Den näst senaste babyn i Lövgård kom till världen i januari 1949, enligt uppgifter till Västerbottens-Kuriren som var först med att rapportera om årets lyckliga tilldragelse.

– Det känns väldigt bra att vi ger liv åt byn. Och att vi som nybyggare från Skåne hjälper till att ge liv åt landsbygden i inre Norrland, säger Harald Nihlén, 26. 

Pendlingsavstånd sju mil

Familjen flyttade norrut för att Harald skulle börja studera till civilingenjör i bioteknik på Umeå universitet. De sökte ett ställe med pendlingsavstånd till staden – och hittade ett hus i Lövgård, sju mil från Umeå. Hittills har det dock inte blivit så mycket pendling eftersom studierna mest bedrivits på distans.

Båda säger att de trivs bra i byn, även om det är långt till familj och vänner i Skåne. Men de får många besök söderifrån och de har fått många nya vänner.

– Det här känns bra på många sätt. Vi bor väldigt nära naturen. Och vi ville ha djur för att börja bli självförsörjande, säger Harald.

– Om man tycker om natur rekommenderar jag att man flyttar norrut. Och om man vill ha en liten gård är det perfekt här uppe, man får mycket för pengarna, säger han.

”Naturen är det bästa”

De har tagit med höns och kaniner från Skåne och har skaffat ankor och kor under året. Deras två kor ger sex liter mjölk om dagen. Harald växte upp med djur på en gård, medan Therése Eriksson, 29, säger att hon alltid drömde om att ha djur.

– Vi trivs jättebra, det är kul att så många här tycker att det är roligt att vi flyttat hit. Naturen är det bästa, den ger så mycket. Vi har åkerbär, hjortron, blåbär, lingon och vildhallon på tomten, berättar Therése som är föräldraledig från sitt arbete som försäljare.

Hon säger att sonen Hektor, 3, älskar att springa omkring och plocka blåbär.

”Kändes inte så kallt”

De är de enda fast bosatta i byn, som har sex hus, men där finns också sommarboende. Det större samhället Hällnäs ligger i närheten.

Både Therése och Harald förklarar att det gick lättare att anpassa sig till liv och klimat i övre Norrland än vad de som skåningar hade trott. 

– Den första vintern gick förvånansvärt bra. Det var kallt, men det var lägre luftfuktighet och blåste mindre än i Skåne så det kändes inte så kallt, säger Harald.

– Vi kommer att stanna här. Vi har inga planer på att flytta söderut igen, säger han.

Ginny, 101 år, vägrar att sluta jobba som hummerfiskare

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.