Hon är Expressens expert för USA-valet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Frida Stranne är Expressens expertkommentator fram till USA-valet.
Foto: Anders Andersson
Frida Stranne (i mitten) under Expressen TV:s sändning om Super Tuesday 1 mars tillsammans med Mats Karlsson, Utrikespolitiska institutet, och programledaren Anna Herdenstam.
Expressens USA-korrespondent Anne-Sofie Näslund med Bernie Sanders 2015.
Foto: / Annsofie Naslund EXP
Expressens utrikeskrönikör och reporter Mats Larsson tillsammans med George W Bush 1998.
Foto: Thomas Engström
Expressens TV:s programledare Anna Herdenstam på CNN i Atlanta tidigare i år.

Expressen förstärker bevakningen av presidentvalet med USA-forskaren Frida Stranne som kommer att vara expertkommentator.

– De djupa missnöjesyttringarna som riktas åt alla håll speglar en pågående social och politisk förändring i USA som är väldigt intressant, säger Frida Stranne.

Frida Stranne är lektor i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad och grundare av bloggen amerikaanalys.se.

Nu inleder Expressen ett nära samarbete med Frida Stranne, som därmed kommer synas mycket mer i Expressen framöver. Främst i Expressen TV, men även med analyser på nyhetssajten och i tidningen.

Expressens expertkommentator Meriterad USA-forskare

✓ Lektor i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad.
✓ Knuten till Svenska institutet för Nordamerikastudier (SINAS) vid Uppsala universitet.
✓ Gästforskare vid American University i Washington DC ­2013–2014.
✓ Har vistats regelbundet i Washington sedan 2004.
✓ Har följt presidentvalen 2004, 2008 och 2012 på plats i USA.
✓ Grundare av och redaktör för amerikaanalys.se
✓ Om sin roll i Expressens valbevakning:
”Jag kommer dels förklara det ­komplicerade amerikanska politiska systemet och det amerikanska samhällets utveckling och utmaningar. Men också sätta amerikansk politik i ett globalt sammanhang.”

– Det händer mycket intressant i utvecklingen av webb-tv och Expressen har presenterat ett spännande helhetsgrepp kring bevakningen av USA-valet som det ska bli väldigt roligt att vara med i. Jag har inte jobbat med kvällstidningar tidigare men upplever en dynamik och fart där som känns utmanande och roligt för mig som forskare, säger Frida Stranne och tillägger:

– I Expressen TV finns kunniga programledare och ett ambitiöst upplägg som bidrar till både djup och bredd vilket jag tycker är viktigt.

”Vill synliggöra frågor och perspektiv”

Frida Stranne undervisar på högskolan om amerikansk politik och är även knuten till Svenska institutet för Nordamerikastudier (SINAS) vid Uppsala universitet.

DE BEVAKAR VALET FÖR EXPRESSEN

Expressens utrikeskrönikör MATS LARSSON, bevakar sitt femte presidentval

✓ Har bevakat samtliga amerikanska presidentval sedan 2000.
✓ Har varit USA-korrespondent i fyra omgångar sedan 1997.
✓ Nu utrikeskrönikör och ­Expressens korrespondent i London, men ofta i USA för att rapportera om valrörelsen.

Expressens USA-korrespondent ANNE-SOFIE NÄSLUND, rapporterar över hela USA

✓ Expressens korrespondent i New York sedan 2013.
✓ Redan förra sommaren träffade hon Bernie Sanders, hon var på plats när Hillary Clinton meddelade att hon kandiderar och har bevakat debatterna och rapporterat från primärvalen över hela USA för Expressen och Expressen TV.

Expressen TV:s programledare ANNA HERDENSTAM, tidigare USA-korrespondent

✓ Var USA-korrespondent för TV4 innan hon kom till Expressen TV.
✓ Har rapporterat om valrörelsen både från Sverige och på plats i USA, bland annat på CNN:s huvudkvarter i Atlanta.
✓ Bland politikerna hon träffat sticker ex-borgmästaren i Carmel i Kalifornien ut: Clint Eastwood (kanske mer känd för andra delar av sin  karriär...)

– Jag vill försöka bidra med att synliggöra frågor och perspektiv som inte alltid uppmärksammas i det snabba nyhetsflödet, säger hon.

Vad är mest intressant med valet hittills, anser du?

– Att det amerikanska folkets missnöje mot "Washington" och det politiska etablissemanget har varit så framträdande och fått sådana enorma konsekvenser. Det har påverkat hela processen på mängder av sätt hittills och kommer att fortsatt påverka hela valet framåt. De djupa missnöjesyttringarna som riktas åt alla håll speglar en pågående social och politisk förändring i USA som är väldigt intressant och vad det innebär kommer att vara spännande att följa även efter valet är klart.

Samarbetar med CNN

Bella Levy, chef för Expressen TV, kommenterar:

– USA-valet kommer att vara en av våra stora satsningar i år, vi har spännande och roliga planer kring valet. Och då känns det naturligtvis jättebra att kunna addera en så säker och bra expert som Frida Stranne till teamet.

Reportagechef Christofer Brask är nöjd med bredden i Expressens bevakning av USA-valet.

– Förutom vår stora satsning på live-tv gör vi mycket journalistik på plats i USA och har så gjort under en längre tid. Vår USA-korrespondent Anne-Sofie Näslund var till exempel första svenska journalisten som intervjuade demokratiske kandidaten Bernie Sanders, långt innan han toppade alla nyhetssändningar och började vinna primärval, säger Christofer Brask.

Expressen samarbetar dessutom med CNN, världens mest kända nyhetskanal. Detta ger valbevakningen ytterligare djup och internationellt perspektiv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.