Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon är en av de sista som träffade Lotta

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stjärnadvokaten Kerstin Koorti är en av de sista personerna som träffade Lotta, 41.
Foto: Tomas Oneborg / Svd / Scanpix / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN
Lotta misshandlades till döds av Martin Jonsson, 33.

Stjärnadvokaten Kerstin Koorti är en av de sista personer som träffade och pratade med Lotta, 41.

Bakgrunden: allvarliga hot, trakasserier och förföljelse från den mordmisstänkte Martin Jonsson, 33.

En vecka senare var den 41-åriga ekonomiassistenten död – misshandlad till döds.

– Jag var helt chockad och jätteledsen. Det är helt bedrövligt det här, säger Kerstin Koorti.

Ekonomiassistenten Lotta, 41, levde under hot och förföljelse. Under sin sista kaotiska tid i livet tvingades hon panikflytta mellan olika adresser för att hålla sig gömd.

Martin Jonsson kunde inte acceptera att Lotta valt att avsluta den korta relation de haft.

– Hon sa tidigt att hon inte ville ha med honom att göra, men hon har varit livrädd. Man märkte hans aggressivitet och hans kontrollbehov var enormt. Han har varit väldigt hotfull och trakasserat och misshandlat henne flera gånger, har en person i Lottas närhet berättat för Expressen.

En polisanmälan om misstänkt grov kvinnofridskränkning gjordes och en av Sveriges mest erfarna brottmålsadvokater Kerstin Koorti förordnades som målsägandebiträde för Lotta.

Kerstin Koorti: "Jag hade också kontakt med polisen"

Så sent som på eftermiddagen den 27 maj i år, en fredag, hade de stämt möte på advokatkontoret på Kungsholmstorg i Stockholm.

Lotta kom till utsatt tid och Kerstin Koorti lyssnade till vad hon hade att berätta. Det blev ett starkt möte.

– Sedan hade vi telefonkontakt efter det. Jag hade också kontakt med polisen, det hade hon också haft, berättar Kerstin Koorti.

Lottas målsägandebiträde vill inte gå in närmare på vad deras samtal handlade om under fredagseftermiddagen – och hur Lotta mådde vid tiden för deras möte.

Hur upplevde du Lotta?

– Jag kommer inte att svara på det eftersom det kan vara på det sättet att jag blir kallad som vittne i en kommande rättegång. Så Jag tänker inte uttala mig i den delen, säger Kerstin Koorti.

Bröt sig in hemma hos Lotta

En kort tid efter mötet lades hela polisutredningen ner. Samtidigt hävde en åklagare anhållandet av Martin Jonsson måndagen den 30 maj.

Exakt en vecka efter mötet på advokatkontoret, natten mot den 4 juni, misstänks 33-åringen ha spårat upp Lotta och brutit sig in hos henne. Där misshandlades hon så svårt att hon fördes i ilfart till sjukhus och lades i respirator.

Under tisdagen den 7 juni togs beslutet att avsluta alla de livsuppehållande åtgärderna.

Då hade Martin Jonsson redan häktats som misstänkt för försök till mord. Under förhandlingen erkände han att han "tillfogat alla skador som Lotta har", som det står i beslutet i Solna tingsrätt.

"Chockad och jätteledsen"

Nu misstänks Martin Jonsson i stället för mord – och under torsdagseftermiddagen hålls en ny häktningsförhandling mot honom i Solna tingsrätt.

Hur reagerade du när du förstod att det här hade hänt?

– Jag var helt chockad och jätteledsen. Det är helt bedrövligt det här. Jag vill inte berätta hur jag fick veta det, men jag fick reda på det innan det skrevs om i tidningen, säger Kerstin Koorti.

– Då låg hon på sjukhus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.