Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hon är Donald Trumps nya politiska ärkerival

Demokraten Nancy Pelosi är redo att ta över som talman i representanthuset. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: POLARIS/IBL / POLARIS/IBL POLARIS

Hon är tillbaka.

Den mäktigaste kvinnan i USA:s politiska historia.

Nancy Pelosi kommer att leda demokraternas kamp i kongressen mot president Donald Trump.

Det passar honom alldeles utmärkt.

Donald Trump har förstås ett par öknamn för Nancy Pelosi redan. ”Höga skatter, hög kriminalitet Nancy Pelosi” är ett. ”MS-13 älskaren Nancy Pelosi” är ett annat. (MS-13 är ett ökänt kriminellt gäng med bas i Los Angeles).

Han kan nog komma på något bättre och kortare. Säkert är att de kommer att ha en hel del med varandra att göra. Det blir Nancy Pelosi som med största sannolikhet tar över posten som talman i representanthuset i januari efter demokraternas seger där i mellanårsvalet.

Nancy Pelosi behöver ingen vidare introduktion för det amerikanska folket. Hon är en av landets mest kända politiker.

Och president Trump har hittills behandlat henne med hyfsad respekt. Visst han angriper henne som en ultra-liberal extremist från San Francisco men han kallar henne oftast för bara Nancy Pelosi, inget öknamn.

Trump ringde och gratulerade

Och när valsegern stod klar så ringde han snabbt upp henne och gratulerade. I en av sina första tweets så skrev han också att hon förtjänar att bli representanthusets talman och att om hon får problem, så kanske några republikaner kan hjälpa till.

– Jag ger henne en hel del erkännande för vad hon har gjort och åstadkommit, sa han också i en kommentar.

Nancy Pelosi håller med om att hon är den bästa på posten som talman, den tredje viktigaste politiska posten i USA; efter presidenten och vicepresidenten.

– Jag anser inte att någon förtjänar något, det handlar inte om vad du gjort, utan om vad du kan göra. Och jag är den bästa personen för att gå framåt, att ena, att förhandla, sa hon vid sin egen presskonferens.

Bästa person för jobbet. Enligt Nancy Pelosi själv. Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN

President Donald Trump vet förstås också att han i Nancy Pelosi har en politisk motståndare som väcker mycket starka känslor och som republikanerna älskar att avsky. I deras ögon en vänstersocialist och feminist.

Det finns demokrater som tycker att det är dags för någon yngre i spetsen - Nancy Pelosi är 78 år - men ingen tror på allvar att någon kan hota henne när representanthusets nya talman ska utses.

– Vi vill inte vara respektlösa mot någon som tjänat, speciellt inte en kvinna som brutit glastaket som Nancy Pelosi, men vi behöver lyssna på vad folk säger oss att om att det behövs en ny generation som ledare, sa exempelvis Elissa Slotkin som just valts in i representanthuset.

Ett rekordår för kvinnor

Men det är på många sätt passande att Nancy Pelosi tar över posten just detta år då rekordmånga kvinnor valts in i representanthuset, över 100 stycken. Ett år då rekordmånga kvinnor deltog och där just den valgruppen antagligen avgjorde valresultatet i representanthuset.

Nancy Pelosi kampanjande intensivt och republikanerna använde henne som målavla i över 60 000 politiska reklambudskap, enligt New York Times. Men hon ledde dem till seger och en majoritet på minst elva i representanthuset.

Dessutom har hon ju faktiskt haft jobbet förr. Nancy Pelosi skrev amerikansk historia när hon i januari 2007 - under president George W Bush - för första gången tog över som talman. USA hade fram till dess aldrig haft en kvinnlig talman.

Hon hade varit emot invasionen av Irak 2003. Ja, hon var emot även den USA-ledda befrielsen av Kuwait efter Iraks invasion där 1991. President Bush hade hon inte haft mycket till övers för. Så här skrev hon i en debattartikel för San Francisco Chronicle strax innan Bush blev omvald 2004.

”Bush är en inkompetent ledare. Han är i själva verket, ingen ledare. Han är en person som inte har något omdöme, ingen erfarenhet och ingen kunskap om ämnena som han beslutar om.”

Nancy Pelosi blev talman i representanthuset första gången när George W Bush var president, 2007. Foto: TIM SLOAN / AP AFP POOL

Med tanke på vad hon skrev om Bush så har hon varit förvånansvärt återhållsam i sin kritik av president Donald Trump. Hon har ofta kritiserat effekterna av hans beslut, men har för det mesta undvikit att gå till direktangrepp mot presidenten.

”Mr President, det är inte sant”

Men hon räds inte att säga emot honom. Vid deras första möte efter att han blivit vald, så påstod Trump att han vunnit flest röster vid valet 2016, något som inte stämmer och Nancy Pelosi svarade kort, men korrekt:

– Mr President, det är inte sant.

Donald Trump är populär bland sina egna men inte så uppskattad av resten av befolkningen. Nancy Pelosi har samma problem, bara ännu större. Vid en opinionsundersökning i februari i år för Quinnipiac svarade bara 29 procent att de gillade henne.

Men känd är hon. 83 procent visste vem hon var i samma undersökning. Men så har hon också suttit i kongressen sedan 1987 och varit ledare för demokraterna i representanthuset sedan 2005.

Hon växte själv upp i Baltimore, dotter till en borgmästare, men gifte sig med en rik finansiär och flyttade till San Francisco där hon också uppfostrat fem barn. Hon gav sig in i politiken rätt sent, hon var 47 år.

En sak som även hennes kritiker medger att hon är duktig på är att hålla ihop sin partigrupp och få in rösterna. Barack Obama hade exempelvis inte fått igenom sin stora sjuk- och hälsovårdsreform 2010 utan Nancy Pelosi.

Vi får se hur länge hövligheten och artigheten består mellan Nancy Pelosi och Donald Trump. Få tror det kommer det kommer att vara särskilt länge.

Hon tar över i januari

Demokraterna övertar i januari också ordförandeskapet i alla utskott och kan inleda egna utredningar med Donald Trump som måltavla och kalla vittnen till sig. Trump har gjort klart att om det sker, så ska inte demokraterna räkna med något samarbete alls över partigränserna.

Det finns även del demokrater som drömmer om riksrätt mot presidenten. Nancy Pelosi har dock gjort klart att det inte kommer att ske såvida inte republikanerna också är för det. 

President Donald Trump gillar säkerligen det beskedet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!