Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hon är Carin Jämtins efterträdare

Lena Baastad efterträder Carin Jämtin. Foto: Richard Ström /Expressen / Richard Strà m /Expressen

Carin Jämtin meddelade under tisdagen att hon avgår som Partisekreterare för S.

Foto: Izabelle Nordfjell/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Hon har förberett sig med att plocka svamp och vandra i naturen.

Nu tar Lena Rådström Baastad över som partisekreterare – med målet att Socialdemokraterna vinner nästa riksdagsval.

– Det var naturligtvis pirr i magen när jag fick frågan, säger hon.

När Socialdemokraterna under onsdagsmorgonen hade en telefonkonferens tog man beslutet att Lena Rådström Baastad får ta över som partisekreterare efter Carin Jämtin.

– Jag tackade ja till det här uppdraget av ett skäl. Jag vill att Sverige ska vara ett starkt samhälle, då behövs Socialdemokraterna. Politiken ska syfta till jämlikhet, jämställdhet och byggandet av hela Sverige, säger Lena Rådström Baastad.

Under tio års tid var Lena Rådström Baastad kommunalråd i Örebro, och under fem av dessa satt hon även som ordförande i kommunstyrelsen.

I december valde hon att lämna politiken helt och hållet och i stället börja arbeta som ledarskapskonsult.

Men tjänsten som partisekreterare har alltså lockat Lena Rådström Baastad tillbaka till politiken.

Redan under gårdagen, efter att Carin Jämtin meddelat att hon avgår, stod det klart att Lena Rådström Baastad var en av de personer som fanns med i samtalen om vem som skulle ta över som partisekreterare.

Lite senare hölls en presskonferens där både Rådström Baastad och statsminister Stefan Löfven medverkade.

"Kommer ha en central roll"

Under sina inledande ord svingade hon hårt mot Moderaterna, och hon pekade på sina egna erfarenheter från Örebro för att stärka resonemanget.

– På lokal nivå ser man skillnad på regeringar. När jag var kommunalråd gillade Moderaterna att prata om välfärden men man prioriterade skattesänkningar i stället för kommunalt stöd. Förutom att vinna val kommer jag därför att syna Moderaternas politik, vilket i och för sig kommer att gå ganska fort, säger Lena Rådström Baastad.

Till skillnad från de senaste partisekreterarna har Lena Rådström Baastad ingen tidigare erfarenhet av arbete inom riksdag eller regering.

Men statsminister Stefan Löfven menar att sådan erfarenhet inte är nödvändig för en partisekreterare inom Moderaterna.

– Vi människor har olika erfarenheter. Det viktiga är att personen i fråga har rätt egenskaper. Här har vi en pragmatisk person med mycket erfarenhet. Hon vet hur man utvecklar koalitioner och hur man vinner val, säger Stefan Löfven.

"Letade efter en kvinna"

Expressens politiska reporter Niklas Svensson kommenterade valet under onsdagen.

– Jag tror att Stefan Löfven ser det som en fördel att Lena Rådström Baastad inte kommer direkt från lokalpolitiken. Han har alltid förespråkat ett bra samarbete med näringslivet så han ser nog hennes erfarenhet som uteslutande positivt, säger han.

Partisekreterarens jobb beskriver han som centralt, med fokus på att ena partiet och se till att de olika distrikten sköter sig.

– Socialdemokraterna måste säkra en valseger 2018, arbetet med detta påbörjas redan under nästa år. Där kommer Lena Rådström Baastad ha en central roll. Det är ingen enkel uppgift, Socialdemokraterna är Sveriges största parti och det finns många viljor internt. Nu är frågan om Rådström Baastad kan vända på det tuffa opinionsläget, säger Niklas Svensson.

Att partisekreteraren skulle vara en kvinna, eftersom partiledaren är en man, var Carin Jämtin tydlig med redan under gårdagen.

Niklas Svensson menar dock att det inte var hugget i sten från början.

– Det finns en tradition inom Socialdemokraterna att man har en kvinna och en man på partiledar– och partisekreterarpositionen. Såvitt jag vet är det ingen regel, men man har varit tydlig med det nu att man letade efter en kvinna, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!