Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon är Brasiliens svar på Melania

Se klipp om när Trump mötte Bolsonaro
Michelle och Jair Bolsonaro. Brasiliens president har kallats ”Tropikernas Trump”. Det finns likheter mellan deras fruar också.Foto: RICARDO MORAES / AP TT NYHETSBYRÅN
En kyss till presidenten. Michelle Bolsonaro överraskade med att hålla tal på teckenspråk under presidentens installation.Foto: SILVIA IZQUIERDO / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX

Hon är gift med en president som gärna bröstar sig.

En president som använder hennes utseende för att håna politiska rivaler.

Åh, ännu en artikel om Melania Trump?!

Nej, detta handlar om Michelle.

Michelle Bolsonaro.

Jair Bolsonaro tillträdde posten som Brasiliens president den 1 januari år. Under valkampanjen i fjol var det många som liknade honom vid USA:s president och kallade honom ”Tropikernas Trump”.

Och nog finns det likheter. Däribland presidenternas försmak för betydligt yngre hustrur, fruar som för övrigt i bägge fallen är deras tredje i ordningen.

Melania Trump är 24 år yngre än sin make, och det skiljer hela 27 år mellan den 37-åriga Michelle och den 64-årige Jair Bolsonaro.

Melania och Donald Trump. Hon är 24 år yngre än han, Brasiliens president har en 27 år yngre hustru.Foto: FRANCOIS MORI / AP TT NYHETSBYRÅN

Och Brasiliens president tvekar - liksom USA:s dito - inte att machomässigt använda sin unga hustru som ett vapen. Det var ju exakt vad Donald Trump gjorde under primärvalskampen 2016 när hans hårdaste motståndare var republikanen Ted Cruz.

Trump retwittrade då en meme med en smickrande bild på Melania intill en mindre smickrande bild på Texassenatorns hustru Heidi Cruz. Texten löd:

”En bild säger mer än 1000 ord”.

Jair Bolsonaro gjorde något liknade i helgen, mitt under G7-mötet i Biarritz där bland annat skogsbränderna i brasilianska Amazonas diskuterades. I lördags hade en av Bolsonaros anhängare på presidentens officiella Facobook-sida lagt upp en bild på Michelle Bolsonaro och på president Emmanuel Macrons hustru Brigitte. Brigitte Macron är 24 äldre än sin make.

Emmanuel och Brigitte Macron. Brasiliens president hånade paret i en Facebook-kommentar. Det uppskattades inte.Foto: ALFONSO JIMENEZ/SHUTTERSTOCK / ALFONSO JIMENEZ/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Där stod också: ”Nu förstår ni varför Macron är ute efter Bolsonaro.”

Det här tyckte Brasiliens president var roligt. Så roligt att han själv kommenterade inlägget:

”Förödmjuka inte mannen, ha, ha, ha”, skrev Jair Bolsonaro som svar.

Detta togs inte väl emot av Frankrikes president som vid G-7-mötet i måndags kommenterade det hela med orden:

– Jag tror att Brasiliens kvinnor är generade över att få läsa detta från presidenten. Jag tror att Brasiliens folk, och det är ett fantastiskt folk, skäms lite över den här typen av uppträdande.

Hur Michelle Bolsonaro reagerat vet vi inte. Hon har inte kommenterat det hela. Precis som Melania Trump så föredrar hon att hålla en låg profil utåt.

Hon deltog exempelvis ytterst sparsamt vid Bolsonaros valkampanj 2018 och verkar ha haft ungefär samma inställning som Melania kring makens planer på att försöka bli president.

– Man måste vara galen, men om han vill detta så kommer jag att stödja honom, sa Michelle Bolsonaro i en sällsynt intervju under valkampanjen.

En valkampanj som bokstavligen höll på att kosta honom livet. Han höggs ner med kniv under ett besök i Juiz de Fora i början av september i fjol och Michelle var vid hans sida i dagar på sjukhuset i Sao Paolo dit han fördes.

Hon kommer själv från blygsamma förhållanden, dotter till en pensionerad busschaufför. Liksom Melania är hon mycket intresserad av mode och att klä sig i elegant, men hon gillar annars inte att synas i offentligheten.

Michelle Bolsonaro. Hon håller en låg profil som Brasiliens First Lady. Foto: ERALDO PERES / AP TT NYHETSBYRÅN

– Hon tycker om att arbeta bakom scenen, säger Silas till Portugalinews. Silas har känt Brasiliens presidenthustru sedan 2008 och arbetar vid den baptiskyrka hon tillhör.

Det var via politiken som Michelle och Jair Bolsonaro träffades. Hon arbetade som sekreterare vid deputeradekammaren, en av parlamentets två kammare, och det var där hon första gången mötte honom. Jair Bolsonaro var parlamentsledamot för det Progressiva Partiet.

– Allt började när vi sågs för första gången i Jairs rum. Det dröjde inte länge innan vi visste att vi ville leva tillsammans, har hon berättat i en intervju.

Michelle började arbeta som hans sekreterare, de registrerade sitt partnerskap 2007 och gifte sig i kyrkan 2013. Hon hade ett barn från ett tidigare förhållande, han hade fyra från sina första två äktenskap.

De två har också en dotter tillsammans. Laura föddes 2011, något Jair Bolsonaro senare skulle skämta om med orden:

– Jag har fem barn. Fyra av dem är söner, och sedan i ett ögonblick av svaghet, så kom en flicka ut.

Jair Bolsonaro fick under valkampanjen mycket kritik för sina ofta kvinnofientliga uttalanden. Han sa en gång om en kollega i parlamentet att hon var ”för ful för att våldtas”. Det hölls stora protestmöten mot honom under hashtagen #Intehan.

Men Bolsonaro var precis vem brasilianarna vill ha. Och hustrun försvarade honom i en politisk reklamfilm som släpptes bara några dagar före valet:

– Han är en väldigt mänsklig person som bryr sig om människor, sa hon bland annat.

– Han är väldigt skämtsam, väldigt naturlig, han ser lite annorlunda ut. Han är en underbar människa, min kärlek, eller hur?

Hon har hållit en låg profil även som presidenthustru men engagerat sig för personer som lider av olika handikapp, inte minst hörselskadade. Hon kan själv teckenspråk och fick en hel del uppmärksamhet när hon på Jair Bolsonaros presidentinstallation den 1 januari höll ett tal på teckenspråk.

– Valet gav en röst åt dem som inte blivit hörda, sa hon bland annat. Brasilien vill ha fred, säkerhet och framgång. Ett land där alla blir respekterade.

Den respekten gäller tydligen inte för utländska presidenter med äldre fruar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.