Hon är årets nyhetsjournalist

Publicerad
Uppdaterad
Anette Holmqvist, 44, på Aftonbladet är årets nyhetsjournalist.
I dag hedrades hon med Per Wendels pris.
- Det känns helt fantastiskt. Jag är stolt och glad, säger hon.
Anette Holmqvist, politisk reporter på Aftonbladet, avslöjade att Håkan Juholt fick hela sin hyreskostnad betalad av riksdagen – trots att han delade bostaden med sambon.
Avslöjandet fick stort genomslag.
Och nu belönas hon – med Per Wendels prestigefulla pris till årets nyhetsjournalist.
Här är motiveringen:
"För att hon i Pelle Wendels anda visat att ibland händer det att jobbet som reporter är underbart rättvist: bakom det stora scoopet gömmer sig ofta en förvånad reporter som efter år av envist och gediget arbete plötsligt får den uppmärksamhet hon alltid förtjänat. Årets Wendelpris går till  Anette Holmqvist , Aftonbladet."
– Det känns helt fantastiskt. Jag är stolt och glad över det här, och hedrad, säger hon på plats på Expressens redaktion.
Hon kände själv Per Wendel – en av Expressens och svensk press största reportrar under de senaste 30 åren – och är därför extra hedrad.
– Jag tyckte att han var så otroligt duktig reporter, och bussig ute på fältet. Jag är glad att få ett pris i hans namn, säger Anette Holmqvist.
Det är sjätte året som priset delas ut.
– Priset ska belöna ett långt och gediget reporterarbete, säger jurymedlemmen Otto Sjöberg, tidigare chefredaktör Expressen.

"Är det ett skämt?"

Men när Otto Sjöberg ringde och meddelade nyheten för Anette Holmqvist trodde hon att det var skämt.
– Det är typiskt mig. Jag går inte och tänker på att jag ska få priser, jag bara jobbar på. Därför frågade jag om det var ett skämt, säger hon.
Anette Holmqvist belönas nu med 75 000 kronor. För pengarna ska hon ställa till med en stor fest.
– Jag ska ha en fest för mina kompisar på samhällsredaktionen. Vi jobbar som ett lag och jag vill gärna att de ska få en del av det här, säger hon.
I fjol belönades Janne Josefsson på Sveriges Television.
Juryn, som utser pristagaren är en oberoende mix av personer från olika medier. Den leds av Otto Sjöberg, och dessutom ingår Peppe Engberg, publicist och gammal vän till Per Wendel, Kajsa Ericson, TV4, Kjell Dabrowski, tv-producent och Irina Halling, Expressen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag