Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon adopterades bort – till fel familj

Madeleine In Hwa Björk blev framröstad som Lyssnarnas sommarvärd i Sommar i P1. Foto: Sveriges Radio
Madeleine In Hwa Björk fick hela sin bakgrundshistoria krossad när det kom fram att hon inte var den hon trodde. Foto: Sveriges Radio

När Madeleine In Hwa Björk, 36, började söka sina rötter insåg hon snart att hon levt i tron om att hon var någon annan.  

När hon hittade den hon trodde var hennes biologiska pappa insåg hon snart: Hon hade förväxlats på barnhemmet. 

– Innan detta hände var jag inte säker på om jag visste vad det innebar att känna sig ensam, säger hon i programmet , säger hon i Sommar i P1.

Madeleine In Hwa Björk, 36, växte upp i Norrköping och i dag bor och i Vikbolandet. 

Hon adopterades från Sydkorea till Sverige 1985 och fick med sig en berättelse om hur hennes ensamstående pappa inte sett någon annan möjlighet än att lämna bort henne. 

Men den berättelsen skulle visa sig inte stämma. 

Hittade pappan på Facebook

När Madeleine In Hwa själv fick barn började hon fundera allt mer på identitet och den smärta hennes pappa måste känt att lämna henne. Tillslut bestämde hon sig för att börja leta efter honom och hittade honom snabbt Facebook – trodde hon. Det var 2016.

– Han är född samma dag som min biologiska pappa, han kör lastbil som min biologiska pappa. Och det störst beviset av alla: varje dag den 13 maj gratulerar han In Hwa på födelsedagen. Det är ju jag! Det är mitt namn, min födelsedag. Det är mig han gratulerar, säger hon i Sommar i P1.  

Att en annan kvinna tackar för gratulationerna avfärdade hon som ett skämt hon inte förstod. Efter några dagar tar hon mod till sig att skriva till mannen på Facebook. 

”Hej, jag förstår att det här låter konstigt, men jag måste fråga. Lämnade du en dotter för adoption 1989? (...)”

Åtta dagar senare får hon svar. Men inte svaret hon väntat sig, berättar hon. 

”Jag är inte din far. Jag förstår om du tror det, men jag känner till dig och dina föräldrar.”

 Efter det omvälvande meddelandet tog Madeleine In Hwa kontakt med adoptionsbyrån och fick snart veta att allt hon fått veta om sitt ursprung är fel. 

– Innan detta hände var jag inte säker på om jag visste vad det innebar att känna sig ensam, säger hon i Sommar i P1.   

Hittade den andra kvinnan

2011 sökte en annan adopterad, en kvinna, ”A”, sina rötter. Hon hittade vilka som skulle vara hennes biologiska familj och åkte för att hälsa på dem. Men efter ett DNA-test fick hon veta att hon och Madeleine adopterats bort till två olika länder, med förväxlade papper. 

Madeleine heter inte In Hwa, utan In Yang. Fylller inte år den 13 maj, utan den 9 oktober. Är våg, inte oxe.   

Trots den världsomvälvande informationen fortsatte Madeleinesitt sökande. Hon skrev till den kvinna som varje år tackade för de där gratulationerna på Facebook. Det var ”A”. Hon visste mer.   

Madeleine In Hwa Björk fick hela sin bakgrundshistoria krossad när det kom fram att hon inte var den hon trodde. Foto: Sveriges Radio

Fick kontakt med sin kusin

Madeleine fick kontaktuppgifter till flera släktingar, bland annat till sin biologiska kusin som bor i Kanada. Kusinen, som var överlycklig över meddelandet, kunde berätta om vad som hände. 

Om hur Madeleines mamma blivit lämnad av sin man, om att mamman inte vill adoptera bort sin dotter, om hur hennes moster erbjudit sig att ta hand om dottern och försökt stoppa adoptionen, men att barnhemmet valt att ta emot henne, trots att hon inte lämnats in av sin mamma, utan sin mormor när mamman var på jobbet. 

Hon fick också telefonnumret till sin biologiska moster som bor i Toulouse i Frankrike. Av henne fick hon även veta att adoptivbyrån sagt till dem att Madeleine inte ville ha kontakt med dem när förväxlingen uppdagades 2011. 

Hennes mammor träffades

I februari 2017 träffade Madeleine sin biologiska mamma, moster, morbror och kusin i Frankrike. Det blev ett möte fullt av tårar och kramar.

Ett år senare reste hon med sina föräldrar till Sydkorea. 

– För första gången träffas mina två mammor. Den kram min första mamma delar med min mamma kommer alltid sitta fastetsad i mitt inre. Kvinnan som bar mig, gav mig liv, mitt utseende och min första anknytning omfamnad av kvinnan som nattade mig, blåste på mina uppskrapade knän och läste samma godnattsaga om och om igen tills hon tröttnade och läste in den på kasset. Två liv: Ett faktiskt och ett som kunde varit möts där på flygplatsen. Det är så stort att jag där och då nästan svimmar, säger Madeleine In Hwa i Sommar i P1. 

Adoption som klassfråga

I sitt sommarprat berättar Madeleine om känslorna att ha en ny bakgrundshistoria. Men hon pratar också om hur hennes berättelser om felaktig adoption inte är unik, vilket hon först trodde. Om hur återförening blir en klassfråga och att hon anser att adoption ska bedrivas av statliga myndigheter, med full insyn och inte vara någonting man tjänar pengar på. 

– Det är nödvändigt att vi börjar problematisera adoption och vågar ifrågasätta det som ett alternativt, och sekundärt sett att bilda familj på. Trots att det också är att ifrågasätta ofrivillig barnlösas barnlängtan. Är det den win-win-stiuation det målas upp som? Vems behov och rättigheter är det egentligen som går först? Är det barnens, de potentiella adoptivföräldrarnas eller privata intresseorganisationers? säger hon i sommarprogrammet.

 

Sommarprogrammet med Madeleine In Hwa Björk sänds i P1 fredag 5 juli 13.00 och finns på Sveriges radios webb. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.