Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Homosexuella torteras av tjetjensk polis

Presidenten Ramzan Kadyrov och RFSL:s vice förbundsordförande Magnus Kolsjö.

Ett stort antal homosexuella män har tillfångatagits och torterats i Tjetjenien.

Flera personer har dött till följd av tortyren.

– Om sådana människor existerade i Tjetjenien skulle polisen inte behöva oroa sig för dem, eftersom att deras egna släktingar skulle skicka dem till en plats de aldrig skulle kunna återvända ifrån, säger delrepublikens talesperson.

De första rapporterna om de tjetjenska myndigheternas behandling av homosexuella män gjordes under helgen av Novaja Gazeta. Under de två senaste veckorna ska fler än 100 män ha gripits och förts bort av polis.

Enligt RFSL, som varit i kontakt med ryska HBTQ-organisationer, så ska männen ha torterats med elchocker och tvingats uppge namn på andra homosexuella män.

Flera personer ska ha dött av tortyren.

Homosexuella förs bort i Tjetjenien

– Det finns ögonvittnesskildringar som beskriver hur människor får elektrochockar, torteras och om hur männen stängts in i betongskjul, säger RFSL:s vice förbundsordförande Magnus Kolsjö till TT.

Tjetjenien är en delrepublik i Ryssland där lokale presidenten Ramzan Kadyrov har stor makt. Hans talesperson menar att vittnesmålen om förföljelsen på homosexuella män är påhittad.

– Man kan inte arrestera eller förtrycka människor som inte existerar i republiken, säger talesperson Alvi Karimov, till Interfax enligt TT.

Presidenten: Ok att mörda homosexuella i Tjetjenien

Presidenten har i tidigare uttalanden gett fri lejd till hedersmord på den som kommer ut som homosexuell.

– Om sådana människor existerade i skulle polisen inte behöva oroa sig för dem, eftersom att deras egna släktingar skulle skicka dem till en plats de aldrig skulle kunna återvända ifrån, säger Alvi Karimov till den statliga ryska nyhetsbyrån Interfax.

Uppgifterna har inte kommenterats av Ryssland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.