Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hollandes socialister går mot majoritet

François Hollande.
Foto: AP

Den nyvalda presidenten François Hollandes socialistparti och deras allierade går mot segern i det franska parlamentsvalet.

Men för att säkra majoriteten kan de behöva söka stöd hos vänsterradikaler som kan ställa till oreda i alliansen.

Nyvalde François Hollande ser ut att få den majoritet han behöver för att driva igenom de stora förändringar han utlovade under sin presidentvalskampanj.

Men presidentens Socialistparti och De Gröna kan tvingas söka stöd längre ut åt vänster - hos vänsterradikala Front de Gauche - för att få ihop fler än de 289 platser i parlamentet som behövs. EU-skeptiska Front de Gauche är långt i från överens med Hollande i alla frågor och skulle kunna ställa till stora problem för honom. Särskilt när det gäller nedskärningar i budgeten - något han behöver driva igenom för att möta löften gjorde i Bryssel och till Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Nationella fronten ökar

Expresident Nicolas Sarkozys högerparti UMP 34 procent - ungefär samma resultat som Hollandes Socialistparti fick på egen hand - och beräknas få drygt 200 platser i parlamentet.

Samtidigt gick främlingsfientliga Nationella fronten med partiledaren Marine Le Pen starkt framåt. Partiet fick nära 14 procent av rösterna - en ökning med nästan tio procent sedan förra parlamentsvalet 2007. Det innebär att partiet förmodligen tar plats i parlamentet för första gången sedan 80-talet, även om det franska valsystemet fortfarande kan göra så att det inte blir några platser.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.