Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hollandes hummer fick Silvia på fall

Drottning Silvia drabbades av matförgiftning under statsbesöket i Frankrike.
Och här är hummern som sänkte drottningen. Den serverades på den franske presidenten Hollandes middag.

PARIS. Här är orsaken till varför drottning Silvia fick avbryta statsbesöket i Frankrike:

En hummer hemma hos president François Hollande.

- Jag får väl gå hem och försöka pigga upp henne, är kungens lösning.

Samtidigt berättar kungen om mötet med Zlatan, regeringskrisen hemma i Sverige och Sofia Hellqvists debut på Nobelfesten i nästa vecka:

- Får hoppas att de lär sig något av att vara där. Och uppskattar det.

Menyn som sänkte drottning Silvia hemma hos François Hollande:

Förrätt:

Hummer från Bretagne på en isbädd med sallad och en lättare dressing.

Huvudrätt:

Brässerad piggvar med stekt potatis och skogssvamp.

Efterätt:

Tårta med presidentens sigill och till detta även ostar.

Kungen och drottning Silvia har sedan i tisdags varit i Frankrike på statsbesök. I morgon avslutas resan i södra Frankrike i Toulouse med besök på bland annat flygplanstillverkaren Airbus.

Men statsbesöket kom av sig en aningen när drottning Silvia i går morse, tisdag, gick i däck av det som alla först trodde var en rejäl släng av kräksjukan, en maginfluensa. Eller "magåtkomma" som hovet kommunicerade ut på sin hemsida när drottningen ställde in alla sina officiella uppdrag resten av dagen.

Bretagnsk hummer

Senare visade det sig att drottningen hade drabbats av matförgiftning efter galamiddagen hos franska presidenten François Hollande. Drottningen var en av flera som blev matförgiftade av hummer från Bretagne som serverades till förrätt.

Kungen fick själv genomföra dagens program, men han var ändå på ett bra humör när han skulle summera de två dagarna hittills:

- Fantastiskt program och oerhört givande för oss alla som reser med i sällskapet. Det är hela saken med ett statsbesök att knyta kontakter och möjligheter. Tycker jag att vi har lyckats med enormt bra och ännu är ju resan långt från över.

Kungen, precis som de medföljande tre S-ministrarna - energiminister Ibrahim Baylan, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och näringsminister Mikael Damberg, hade fortlöpande under dagen fått information om vad som hände hemma i Sverige och regeringskrisen. Kungen ser allvarligt på situation och nyvalet nästa år:

- Jag hoppas att det blir något bra för Sverige på sikt. Självfallet har jag blivit informerad om vad som skett de senaste dagarna hemma i Sverige och vi får se till framtiden an. Ur något dåligt kommer oftast något bra.

Träffade Zlatan

Kungen har under statsbesöket i Frankrike hunnit med allt från att ha möten med president François Hollande till att träffa landets största stjärna - Zlatan.

- Ja, han är onekligen en förebild och ett starkt symbolvärde för Sverige.

Kungen och Silvia var i tisdags på PSG:s arena Parc de Princes och där träffade Zlatan och ett antal ungdomar från klubbens satsning på integrationsfrågor.

Vad pratade ni om?

- Det var ett kort möte, men det blev mycket om integrationsfrågorna som de arbetar väldigt effektivt med och göra en beundransvärd insats.

Kungen blir tyst för en stund och säger sedan snabbt:

- Det var bra att han hade kostym på sig och inte kom i fotbollskläder, det hade varit jobbigt, säger kungen och skrattar lätt.

Kungen konstaterar att alla ungdomar som var på plats får en "extra kick" av att se det Zlatan har lyckats uträtta:

- Han ger de här ungdomarna den lilla extra energin. Den extra kicken.

Ute på fotbollsplanen kunde de som var med se kungen stå och veva med sina händer - som att han var ute och cyklade. Nu berättar kungen vad han gjorde inför Zlatan:

- Jag visade de här ungdomarna hur de skulle passa på att springa lite extra för att någon gång i framtiden få chansen att springa ut på den fantastiska fotbollsplanen.

Zlatan har flera gånger uttryckt sin beundran för kungen, kommentar?

Kungen skruvar lite generat på sig:

- Ja, det är ju trevligt att han tycker så, tack, tack.

Sa Zlatan det själv till kungen?

- Nej, nej, det fungerar inte så...

Nobelmiddag nästa vecka

Kungen och drottningen avslutar på torsdag kväll statsbesöket och nästa vecka väntar årets kungliga fest i form av Nobel. För första gången är alla kungabarnens respektive inbjudna till festen och kungen ser fram emot festen:

- Det är en oerhört trevlig och glad tillställning. Pristagare från över hela världen och en massa intressanta samtal. För en utomstående kan det verka tungt och jobbigt, men det stämmer verkligen inte.

Hela familjen samlad för första gången. Kungens förväntningar?

- Att de kommer uppskatta det och tycka det är trevligt, för det är precis vad det är.

Så var det där med drottning Silvias matförgiftning.

- Hon är indisponibel, som vi brukar säga, är kungens spontana kommentar.

Sedan tog han upp en gammal kunglig lärdom som avslutning:

- I't happens, It's not observed. Ett lite finare sätt att uttrycka sig på, konstaterar kungen.