Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hollandes första ord om valresultatet

Nu uttalar sig franske presidenten François Hollande för första gången om valresultatet. Foto: Kamil Zihnioglu / AP TT NYHETSBYRÅN
Hollande kommer att rösta på Macron. Foto: Christophe Ena / AP TT NYHETSBYRÅN

Han är orolig för att extremhögern kommer splittra Frankrike.

Nu uttalar sig franske presidenten François Hollande för första gången om valresultatet – och avslöjar att han kommer rösta på Emmanuel Macron.

– Det går inte att tiga, vi måste mobilisera. För min del röstar jag på Emmanuel Macron, säger han enligt Le Figaro.

När Emmanuel Macron lämnade sin post som finansminister i president François Hollandes regering förra hösten för att i stället själv kandidera till presidentposten jämfördes med ett fadersmord då Hollande varit en av de personer som lyft fram honom i politiken.

När Hollande på måndagseftermiddagen gjorde sitt första officiella uttalande efter söndagens val var han tydlig med att han inte vill bli efterträdd av högerpopulisten Marine Le Pen. Foto: Georges Gobet / AP TT NYHETSBYRÅN

Men trots sveket kommer François Hollande att rösta på sin skyddsling i den andra valomgången i det franska presidentvalet.

När han på måndagseftermiddagen gjorde sitt första officiella uttalande efter söndagens val var han tydlig med att han inte vill bli efterträdd av högerpopulisten Marine Le Pen.

– Närvaron av högerextremism är en risk för vårt land, säger François Hollande.

Och utvecklar:

– Dess historia, deras metoder och deras kopplingar till extremistgrupper över hela Europa men framför allt konsekvenserna av deras politiska program för vårt land.

Macron tackar

François Hollande menar att Macron är enda alternativet när Frankrike dessutom ställs inför hotet från terrorismen.

– Det går inte att tiga, vi måste mobilisera. För min del röstar jag på Emmanuel Macron. Han försvarar de värden som fransmännen kan samlas kring i dessa svåra tider.

Och presidentkandidaten var snabb att tacka för stödet.

"Jag tackar republikens president för hans stöd. Den 7 maj handlar det om att vara trogen franska värderingar" skriver Emmanuel Macron på Twitter.

 

 

 

 

Samtidigt passar Marine Le Pens stab på att utnyttja presidentens stöd till Macron som ännu ett bevis för att rivalen Emmanuel Macron är etablissemangets kandidat och bara innebär en fortsättning på den i dag så impopulära regeringen som Hollande företräder.

"Nu vet ni vad ni har kvar att göra! Macron är Hollandes kandidat. Marine är folkets kandidat." skriver Nationella frontens vice partiledare Florian Philippot på Twitter.

Emmanuel Macron tackar för Hollandes stöd. Foto: Thibault Camus / AP TT NYHETSBYRÅN

 

 

 

 

Den nuvarande presidenten förkastar dessutom Marine Le Pens förslag om att skrota euron och gå ur den gemensamma valutaunionen, och menar att återinförandet av en fransk valuta framför allt kommer slå hårt mot låginkomsttagarna.

– Fransmännen köpkraft kommer amputeras om Marine Le Pen får igenom det och det leder till en ökning av priser som slår mot de svagaste, säger François Hollande.