Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hollande: "Isolerar vi oss som nationer dör Europa"

Foto: Etienne Laurent / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Frankrikes förre president François Hollande fick se sitt parti näst intill utplånat i förra valet.

– Många socialister i Europa skulle gärna ha det resultat de svenska Socialdemokraterna fick, säger François Hollande till SVT.

Socialdemokratiska partier backar runtom i hela Europa. Även i årets val i Sverige fick Socialdemokraterna historiskt lågt valresultat.

Men i Frankrike finns ett av de mest drabbade partierna. I valet 2017 gick de från närmare 50 procent av rösterna 2012 till under sex procent.

I stället gjorde den nya blocköverskridanden rörelsen En marche! (Framåt!), under ledning av Emmanuel Macron, intåg på bekostnad av de etablerade partierna. 

Vänstern och invandringskritiska Nationella Fronten gick också framåt.

 

 

"Många rädda för gränslös värld"

Valérie Rabault, socialisternas gruppledare i Nationalförsamlingen, menar att en av huvudförklaringarna till partiets tillbakagång var regeringens oförmåga att få bukt med arbetslösheten, skriver SVT.

Men den förre presidenten gör en annan analys. 

– Det handlar inte om ekonomin. Det är rädslan som många människor har för en gränslös värld, vars brister man inte kan rå på annat än genom att isolera sig som nation som ligger bakom detta, säger François Hollande till Agenda.

 

 

Europasamarbetet är rätt väg enligt Hollande

Svaret är inte att gå tillbaka till en helt igenom nationalistiskt präglad politik, enligt Hollande.

– Börjar vi lyssna på sådana stämningar kommer partiet att förlora sin själ, däremot måste vi visa att vi har svar på frågor som till exempel rör invandringen.

Han menar att själva idén om demokratin ifrågasätts när utvecklingen går så långt som att Storbritannien röstade igenom brexit och USA valde Donald Trump till president i protest mot invandringen.

Faktiskt håller han med sin efterträdare Emmanuel Macron om att Europasamarbetet är den väg som socialdemokratin måste gå.

– Vi måste bli tydliga kring detta. Isolerar vi oss som nationer, då dör Europa, säger François Holland till Agenda,