Höll miljonfest – för plats i säkerhetsrådet

Statsminister Stefan Löfven.
Foto: Olle Sporrong
Utrikesminister Margot Wallström.
Foto: Pontus Lundahl/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Sverige kämpade hårt för platsen i FN:s säkerhetsråd. 

27 kampanjmiljoner lades på bland annat personal, resor, gåvor, events och måltider med viktiga personer. 

Svenska FN-representationen i New York brände närmare en miljon kronor på ett midsommarparty fyra dagar innan omröstningen.

– Mottagningen sammanföll med slutspurten i säkerhetsrådskampanjen och erbjöd ett viktigt tillfälle att träffa representanter från FN:s medlemsstater, säger kanslichefen Berth Abrahamsson. 

Första januari får Sverige sin eftertraktade plats i FN:s säkerhetsråd under perioden 2017-2018.

Expressen har tidigare berättat om den intensiva, och mer än två år långa, kampanjen som föregick omröstningen i slutet av juni.

Regeringsföreträdare och sändebud har lyft frågan på resor världen över.

Totalt kostade kampanjen 27 miljoner kronor - en tredjedels procent av UD:s förvaltningsanslag, betonade utrikesdepartementet.

En del av kampanjmiljonerna har använts av Svenska FN-representationen i New York - 2,8 miljoner kronor la man på extern representation från 2015 fram till omröstningen.

Det rör sig om måltider med strategiskt utvalda personer från andra länder, vars namn ofta är hemliga, samt mottagningar med viktiga gäster, enligt de kvitton Expressen tagit del av.

Nästan en tredjedel av pengarna lades på en midsommarfest några dagar innan sommarens omröstning.

Festnotan landade på närmare en miljon svenska kronor, varav 81 600 kronor utgjordes av mat, närmare en kvarts miljon av dryck och ytterligare en kvarts miljon till teknisk utrustning.

ABBA-Coverbandet Dancing Dream gjorde ett bejublat framträdande på festen.
Foto: Dancing Dreams hemsida

700 gäster

Svenska FN-representationen uppger att omkring 700 representanter från olika länder besökte midsommarfesten.

Det är nästan tre gånger så mycket som midsommarfesten året innan.

Varför räknas en midsommarfest med i representationskostnader som berör kandidaturen?

– I allt diplomatiskt arbete ingår extern representation som ett av verktygen för att främja Sverige och svenska intressen. Under arbetet med att söka stöd för en svensk plats i FN:s säkerhetsråd har extern representation varit ett viktigt medel för svenska FN-delegationen i New York för att bygga upp och vårda kontakter med representanter för alla FN:s medlemsländer, säger Berth Abrahamsson, kanslichef på Svenska representationen.

Anser ni att midsommarfesten påverkat utgången av omröstningen positivt?

– Mottagningen sammanföll med slutspurten i säkerhetsrådskampanjen och erbjöd ett viktigt tillfälle att träffa representanter från FN:s medlemsstater. Kampanjen bidrog sannolikt också till att intresset var så stort. Syftet med representation är att främja Sverige och svenska intressen.

Tycker ni att nästan en miljon svenska kronor är en rimlig kostnad för en midsommarfest? 

– Enligt våra beräkningar uppgick kostnaden för mat och dryck till ca 55 US dollar per gäst. Kostnader för mottagningar som arrangeras inne i FN är generellt höga. Det beror bland annat på att ett företag har monopol på verksamheten. Sverige driver på för att detta ska ändras. Man ska också komma ihåg att kostnadsläget i New York är högt.

"Unik möjlighet att träffa nyckelpersoner

Efter att Expressen begärt ut och fått uppgifter om de detaljerade summorna som utgör de 2,8 miljonerna lade svenska FN-representationen i New York ut en text på sin hemsida - med anledning av "frågor och medieintresse".

"Representation, allt från kortare möten med en kopp kaffe till större mottagningar, är en del av den diplomatiska verktygslådan. Det är ett återkommande inslag på alla Sveriges (och andra länders) ambassader och utlandsmyndigheter. Mottagningar ger en unik möjlighet att träffa nyckelpersoner till vilka man vill framföra sina budskap. Syftet är att få genomslag för Sveriges utrikespolitik" 

I representationskostnaderna ingår bland annat också en mottagning i samband med statsminister Stefan Löfvens besök i New York i maj för cirka 340 000 svenska kronor.

Efter att Sverige var ett av de länder som vann omröstningen i juni höll man tillsammans med de sex andra kandidatländerna ett event för drygt 500 gäster efter omröstningen i New York.

Länderna delade upp kostnaden och för Sveriges del blev det drygt 80 000 kronor.

– Thailand tog initiativ till en gemensam mottagning efter omröstningen för representanter från alla FN:s medlemsländer. Syftet var att visa på vikten av fortsatt nära samarbete efter intensivt kampanjarbete. Kandidatländerna Thailand, Kazakstan, Bolivia, Italien, Nederländerna och Sverige delade på kostnaderna, säger Abrahamsson.

Delar av Svenska FN-representationens externa representation i samband med säkerhetsrådskandidaturen

Midsommarfest 24/6 2016

Några av posterna:

Dryck 29 000 dollar, 246 500 kronor.

Mat 9600 dollar, 81 600 kronor.

Underhållning 5200 dollar, 44 200 kronor.

Teknisk utrustning (tex ljud och ljus) 31 600 dollar, 268 600 kronor.

Lokalhyra 3200 dollar, 27 200 kronor.

Personal 15 300 dollar, 130 050 kronor.

Blommor 9000 dollar, 76 500 kronor.

Gula och blå ballonger samt två buketter 2 125 kronor.

Bordsdekoration av godis 8500 kronor.

Abba-cd-skivor som present till gästerna 30 600 kronor.

Totalsumma: 112 000 dollar, cirka 952 000 svenska kronor.

Mottagning i samband med statsminister Stefan Löfvens besök 12/5 2016

Summa: 340 000 kronor.

Fest med de andra kandidatländerna efter omröstningen 28/6 2016

Kostnad för Sverige: Cirka 80 000 kronor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.