Statsminister Stefan Löfven. Foto: Olle SporrongStatsminister Stefan Löfven. Foto: Olle Sporrong
Statsminister Stefan Löfven. Foto: Olle Sporrong
Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Pontus Lundahl/Tt / TT NYHETSBYRÅNUtrikesminister Margot Wallström. Foto: Pontus Lundahl/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Pontus Lundahl/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Höll miljonfest – för plats i säkerhetsrådet

Publicerad

Sverige kämpade hårt för platsen i FN:s säkerhetsråd.

27 kampanjmiljoner lades på bland annat personal, resor, gåvor, events och måltider med viktiga personer.

Svenska FN-representationen i New York brände närmare en miljon kronor på ett midsommarparty fyra dagar innan omröstningen.

– Mottagningen sammanföll med slutspurten i säkerhetsrådskampanjen och erbjöd ett viktigt tillfälle att träffa representanter från FN:s medlemsstater, säger kanslichefen Berth Abrahamsson.

Första januari får Sverige sin eftertraktade plats i FN:s säkerhetsråd under perioden 2017-2018.

Expressen har tidigare berättat om den intensiva, och mer än två år långa, kampanjen som föregick omröstningen i slutet av juni.

Regeringsföreträdare och sändebud har lyft frågan på resor världen över.

Totalt kostade kampanjen 27 miljoner kronor - en tredjedels procent av UD:s förvaltningsanslag, betonade utrikesdepartementet.

En del av kampanjmiljonerna har använts av Svenska FN-representationen i New York - 2,8 miljoner kronor la man på extern representation från 2015 fram till omröstningen.

Det rör sig om måltider med strategiskt utvalda personer från andra länder, vars namn ofta är hemliga, samt mottagningar med viktiga gäster, enligt de kvitton Expressen tagit del av.

Nästan en tredjedel av pengarna lades på en midsommarfest några dagar innan sommarens omröstning.

Festnotan landade på närmare en miljon svenska kronor, varav 81 600 kronor utgjordes av mat, närmare en kvarts miljon av dryck och ytterligare en kvarts miljon till teknisk utrustning.

ABBA-Coverbandet Dancing Dream gjorde ett bejublat framträdande på festen.Foto: Dancing Dreams hemsida

700 gäster

Svenska FN-representationen uppger att omkring 700 representanter från olika länder besökte midsommarfesten.

Det är nästan tre gånger så mycket som midsommarfesten året innan.

Varför räknas en midsommarfest med i representationskostnader som berör kandidaturen?

– I allt diplomatiskt arbete ingår extern representation som ett av verktygen för att främja Sverige och svenska intressen. Under arbetet med att söka stöd för en svensk plats i FN:s säkerhetsråd har extern representation varit ett viktigt medel för svenska FN-delegationen i New York för att bygga upp och vårda kontakter med representanter för alla FN:s medlemsländer, säger Berth Abrahamsson, kanslichef på Svenska representationen.

Anser ni att midsommarfesten påverkat utgången av omröstningen positivt?

– Mottagningen sammanföll med slutspurten i säkerhetsrådskampanjen och erbjöd ett viktigt tillfälle att träffa representanter från FN:s medlemsstater. Kampanjen bidrog sannolikt också till att intresset var så stort. Syftet med representation är att främja Sverige och svenska intressen.

Tycker ni att nästan en miljon svenska kronor är en rimlig kostnad för en midsommarfest?

– Enligt våra beräkningar uppgick kostnaden för mat och dryck till ca 55 US dollar per gäst. Kostnader för mottagningar som arrangeras inne i FN är generellt höga. Det beror bland annat på att ett företag har monopol på verksamheten. Sverige driver på för att detta ska ändras. Man ska också komma ihåg att kostnadsläget i New York är högt.

"Unik möjlighet att träffa nyckelpersoner

Efter att Expressen begärt ut och fått uppgifter om de detaljerade summorna som utgör de 2,8 miljonerna lade svenska FN-representationen i New York ut en text på sin hemsida - med anledning av "frågor och medieintresse".

"Representation, allt från kortare möten med en kopp kaffe till större mottagningar, är en del av den diplomatiska verktygslådan. Det är ett återkommande inslag på alla Sveriges (och andra länders) ambassader och utlandsmyndigheter. Mottagningar ger en unik möjlighet att träffa nyckelpersoner till vilka man vill framföra sina budskap. Syftet är att få genomslag för Sveriges utrikespolitik"

I representationskostnaderna ingår bland annat också en mottagning i samband med statsminister Stefan Löfvens besök i New York i maj för cirka 340 000 svenska kronor.

Efter att Sverige var ett av de länder som vann omröstningen i juni höll man tillsammans med de sex andra kandidatländerna ett event för drygt 500 gäster efter omröstningen i New York.

Länderna delade upp kostnaden och för Sveriges del blev det drygt 80 000 kronor.

– Thailand tog initiativ till en gemensam mottagning efter omröstningen för representanter från alla FN:s medlemsländer. Syftet var att visa på vikten av fortsatt nära samarbete efter intensivt kampanjarbete. Kandidatländerna Thailand, Kazakstan, Bolivia, Italien, Nederländerna och Sverige delade på kostnaderna, säger Abrahamsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag