Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Höjda skatter ska ge 120 000 nya jobb

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet. Foto: Gunnar Ask

I dag presenterar Vänsterpartiet sin skuggbudget.

V vill bland annat slopa målet om överskott i de offentliga finanserna.

Moderaterna kallar politiken "farlig."

– Vänsterpartiets politik är farlig för Sverige och en mardröm för Socialdemokraterna, säger vice gruppledaren Tomas Tobé.

Vänsterpartiets vårbudget

Stora satsningar på investeringar i järnvägar, bostäder och grön energi.
Kan ge 120 000 jobb, en tredjedel av dem i näringslivet, till 2015.
Höjer inkomstskatten för alla som tjänar mer än 28 000 kronor i månaden.
Slopar avdrag för hushållstjänster och rot-jobb.
Slopar halverad arbetsgivaravgift för unga och halverad krogmoms.
Vill se statligt stöd till bostadsbyggande, renovering av sådant som skolor, förskolor och äldreboenden liksom lägenheter i miljonprogramsområden.
Särskild satsning på äldreomsorgen.
Vill se sysselsättningsmål i finanspolitiken, ett högre inflationsmål och slopat överskottsmål för de offentliga finanserna.
Källa: Vänsterpartiets vårmotion

(TT)

Vänsterpartiet vill slopa målet om överskott i de offentliga finanserna och ersätta det med ett mer modernt finanspolitiskt ramverk som siktar på balans över en konjunkturcykel och lägger till ett mål för sysselsättningen.

Det kommer partiet lägga fram i skuggbudgeten i dag.

– Full sysselsättning måste vara det överordnande målet för den ekonomiska politiken, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson i ett pressmeddelande.

V föreslår satsningar och investeringar, delvis finansierade av en bankskatt och andra skattehöjningar, som enligt partiet kan bidra till att skapa upp till 120 000 arbetstillfällen, en tredjedel av dem i näringslivet.

"Farligt för Sverige"

Förslagen får inte oväntat kritik från Moderaterna. Men Tomas Tobé, vice gruppledare, går så långt och kallar politiken farlig.

– Vänsterpartiets politik är farlig för Sverige och en mardröm för Socialdemokraterna och Stefan Löfven när Löfven ska forma sitt rödgröna regeringsunderlag, säger Tomas Tobé, vice gruppledare för Moderaterna i riksdagen.

V:s förslag är både överbudspolitik och en skattechock för företagen, anser Tobé och undrar hur S-ledaren ska kunna leva upp till att förbättra för företagen om han samtidigt siktar på att regera tillsammans med V.

V vill samtidigt satsa på att bygga 40 000 nya bostäder per år och storsatsa på att miljöanpassa och renovera lägenheter från miljonprogramseran på 1960- och 70-talen.

Som tidigare annonserat vill V ha en tillfällig, extra bolagsskatt på 5 procentenheter för de fyra storbankerna Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB. Det ger intäkter på 3,9 miljarder på ett år, enligt partiet, och ska användas till 23 000 utbildningsplatser för unga arbetslösa samt till 20 000 sommarjobb.

V vill också utveckla samverkansprogram och stöd för utbyggnad av sol- och vindenergi.