Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet. Foto: Gunnar Ask
Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet.  Foto: Gunnar Ask

Höjda skatter ska ge 120 000 nya jobb

Publicerad

I dag presenterar Vänsterpartiet sin skuggbudget.

V vill bland annat slopa målet om överskott i de offentliga finanserna.

Moderaterna kallar politiken "farlig."

– Vänsterpartiets politik är farlig för Sverige och en mardröm för Socialdemokraterna, säger vice gruppledaren Tomas Tobé.

Vänsterpartiet vill slopa målet om överskott i de offentliga finanserna och ersätta det med ett mer modernt finanspolitiskt ramverk som siktar på balans över en konjunkturcykel och lägger till ett mål för sysselsättningen.

Det kommer partiet lägga fram i skuggbudgeten i dag.

– Full sysselsättning måste vara det överordnande målet för den ekonomiska politiken, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson i ett pressmeddelande.

V föreslår satsningar och investeringar, delvis finansierade av en bankskatt och andra skattehöjningar, som enligt partiet kan bidra till att skapa upp till 120 000 arbetstillfällen, en tredjedel av dem i näringslivet.

"Farligt för Sverige"

Förslagen får inte oväntat kritik från Moderaterna. Men Tomas Tobé, vice gruppledare, går så långt och kallar politiken farlig.

– Vänsterpartiets politik är farlig för Sverige och en mardröm för Socialdemokraterna och Stefan Löfven när Löfven ska forma sitt rödgröna regeringsunderlag, säger Tomas Tobé, vice gruppledare för Moderaterna i riksdagen.

V:s förslag är både överbudspolitik och en skattechock för företagen, anser Tobé och undrar hur S-ledaren ska kunna leva upp till att förbättra för företagen om han samtidigt siktar på att regera tillsammans med V.

V vill samtidigt satsa på att bygga 40 000 nya bostäder per år och storsatsa på att miljöanpassa och renovera lägenheter från miljonprogramseran på 1960- och 70-talen.

Som tidigare annonserat vill V ha en tillfällig, extra bolagsskatt på 5 procentenheter för de fyra storbankerna Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB. Det ger intäkter på 3,9 miljarder på ett år, enligt partiet, och ska användas till 23 000 utbildningsplatser för unga arbetslösa samt till 20 000 sommarjobb.

V vill också utveckla samverkansprogram och stöd för utbyggnad av sol- och vindenergi.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag