Höjd pensionsålder ska utredas

Publicerad
Uppdaterad
En ny pensionsutredning ska tillsättas. Syftet är att se över åldersgränserna i systemet. Det sade socialförsäkringsminister Ulf Kristersson vid en pressträff.
- Det handlar om att vi ska höja den faktiska pensionsåldern, sade han.
- Inriktningen bör vara att fler bör jobba lite fler år för att få bättre pensioner, sade Ulf Kristersson efter pressträffen.
Ett första, ganska enkelt steg jämfört med övriga eventuella förändringar, kunde vara att höja gränsen för hur länge en arbetstagare har rätt att stanna kvar i jobbet från 67 år till 69 år.

Vill ha bred analys

Utredningen, vars direktiv inte är riktigt klara, ska ha en bred ansats, enligt Kristersson.
- Vi vill ha en bred analys om hur man kan jobba lite längre, sade han.
Kristersson framhåller att bara under den korta tid som gått sedan de borgerliga partierna och Socialdemokraterna på 1990-talet kom överens om det nya pensionssystemet har medellivslängden för män ökat med två år och för kvinnor med ett år.

För många går före 65

I analysen ska också ingå att undersöka om ålderspension normalt sett ska ske vid 65 år, som nu, eller om den ska komma senare.
- Det är för många som lämnar före 65 års ålder och det är ganska många fler som skulle kunna arbeta längre än till 65 som inte gör det, sade Kristersson och tillade att han egentligen inte ser någon fixerad pensionsålder framför sig.
- När medellivslängden stiger och de materiella kraven under ålderdomen ökar kommer fler att behöva jobba lite längre än i dag, annars blir pensionerna lägre, sade han.

S vill ha reformer

- Vår prioritering är inte att höja åldersgränsen, säger Tomas Eneroth, vice ordförande (S) i riksdagens socialförsäkringsutskott och företrädare för S i pensionsarbetsgruppen.
I stället vill S inrikta sig på reformer så att fler kan jobba tills de är 65 år i stället för att gå i pension tidigare.
Eneroth tycker att Moderaterna och regeringen lite olyckligt låste sig vid 69 år i regeringsförklaringen, men säger att han samtidigt uppskattar att Ulf Kristersson säger att han vill ha en bred genomgång av möjligheterna att åstadkomma fler arbetade timmar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag