Höjd beredskap mot den dödliga fågelinfluensan

Publicerad
Uppdaterad
Nu höjs beredskapen mot den dödliga fågelinfluensan.
I går skickade Jordbruksverket ut ett varningsbrev till fågeluppfödarna.
-Vi vill att de ska vara extra uppmärksamma på sjukdomstecken hos djuren, säger veterinären Inger Nilsson.
Den farliga typen av fågelinfluensa som kan spridas till människor, H5N1, finns i både Ryssland och Kazakstan. Tiotusentals fåglar har självdött, hundratusentals höns slaktats och ryska myndigheter har börjat skjuta av vildfåglar.

Flyttfåglar kan sprida

Nu fruktar svenska Jordbruksverket att den farliga smittan ska spridas till svenska tamfåglar via flyttfåglar, änder och gäss, från de utsatta områdena. -Under hösten flyger de västerut. Det finns en risk, även om den är mycket låg, att svenska tamfåglar smittas genom kontakt med smittade flyttfåglar, säger Inger Eriksson på myndighetens smittbekämpningsenhet. I går skickade myndigheten ut ett varningsbrev till alla fjäderfäuppfödare. De uppmanas att vara extra vaksamma på sjuka djur. -Om exempelvis flera djur dör under kort tid så ska man inte vänta med att ringa veterinär, säger hon.

Utökad EU-bevakning

I går hölls det också ett möte i Bryssel om fågelinfluensan, bland annat för att informera EU-ländernas veterinärer om fåglarnas flyttvägar. Veterinärerna beslutade om utökad övervakning och mer information till fjäderfänäringen och allmänheten. Man ska också försöka ta reda på mer om hur fågelinfluensan spridit sig från Centralasien till Ryssland.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag