Lasse Söderman är redaktör på tidningen Skärgården. Foto: SKARGARDEN.SELasse Söderman är redaktör på tidningen Skärgården. Foto: SKARGARDEN.SE
Lasse Söderman är redaktör på tidningen Skärgården.  Foto: SKARGARDEN.SE
Marinens ubåtsbärgningsfartyg HMS Belos lade under dagen om kursen. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Wikimediacommon / TojtiMarinens ubåtsbärgningsfartyg HMS Belos lade under dagen om kursen. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Wikimediacommon / Tojti
Marinens ubåtsbärgningsfartyg HMS Belos lade under dagen om kursen. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.  Foto: Wikimediacommon / Tojti
Det är omkring skärgårdsön Muskö man ha övat under dagen. Foto: MARINETRAFFIC.COMDet är omkring skärgårdsön Muskö man ha övat under dagen. Foto: MARINETRAFFIC.COM
Det är omkring skärgårdsön Muskö man ha övat under dagen. Foto: MARINETRAFFIC.COM

Höjd beredskap efter ubåtsjaktövning

Publicerad

En incident har inträffat under en pågående ubåtsjaktövning i Stockholms skärgård.

Övningen har avbrutits och flera fartyg har getts nya uppdrag. Samtidigt har beredskapen höjts.

Men militären är mycket förtegen om vad som sker.

– Vi brukar inte kommentera detaljer, säger man på Försvarsmakten.

Det är tidningen Skärgården som avslöjar vad som skedde under måndagen.

Mitt under den pågående ubåtsjaktsövningen i Stockholms södra skärgård, där flera marina enheter deltar, inträffade någon typ av incident som gjorde att Försvaret valde att avbryta övningen, och ge flera fartyg nya uppdrag. Nu har man också inlett vad man kallar för sjöövervakning i området.

Marinens ubåtsbärgningsfartyg Belos, som egentligen var på väg mot Beckholmen, lade under eftermiddagen om kursen, och befann sig strax efter 22-tiden sydost om Nåttarö.

Försvarsmakten förtegen

På Försvarsmakten är man mycket sparsam med detaljerna.

– Man fick en indikation under måndagen som man tyckte var värd att titta vidare på, så man valde att avbryta övningen och gå in i något man kallar för utökad sjöövervakning, säger Niklas Englund, informatör på Försvarsmakten.

– Det betyder att man hittar något som vill ha lite koll på och så åker man och kollar det, förklarar han och jämför med att få ett radarpip på något i luften och att man då skickar upp militärflyg för att se vad det är.

– Det var något som vi ville titta lite extra på, säger han och förtydligar:

– Det är i alla fall ingen ubåtsjakt som pågår.

Försvarsmakten vill inte ge några detaljer om exakt när och var indikationen kom.

– Men det var inom området för den övning som pågår, säger Niklas Englund.

Fartyget dök inte upp

Lasse Söderman är redaktör på tidningen Skärgården. Han berättar att en av hans reportrar skulle följa med ett av de militära fartygen för att bevaka övningen, men att fartyget aldrig dök upp som avtalat.

– Då började vi fundera på vad det kunde vara, säger han och fortsätter:

– Vi pratade med högkvarteret som då bekräftade att en incident inträffat, och att de höll på med sjöövervakning just nu, säger han.

Han har under dagen följt positionsangivelserna för ubåtsbärgningsfartyget Belos.

– Hon går i alla fall inte mot Stockholm och Beckholmen som uppges på positionsangivelsen utan hon har fått ett nytt uppdrag, säger han.

Han förklarar att eftersom det är marinens ubåtsbärgningsfartyg är det uppenbart att man vill ha henne i närheten och inte vid kaj.

– Jag noterar att det har fått gå söderöver i stället för till Stockholm, säger han.

Ubåtsjaktsövningen var tänkt att pågå i två veckor, och startade i mitten av april. Fartyg och enheter ur både tredje och fjärde sjöstridsflottiljen deltar, tillsammans med amfibieregementet och ubåtsflottiljen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag