Lars Ohly, Mona Sahlin, Peter Eriksson och Maria Wetterstrand. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
Lars Ohly, Mona Sahlin, Peter Eriksson och Maria Wetterstrand. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

"Höjd bensinskatt kommer kosta tusentals jobb"

Publicerad
Uppdaterad
Höjd bensinskatt med 49 öre litern - om det blir maktskifte i höst. - Det här kommer att kosta tusentals jobb, säger finansminister Anders Borg.
Nu är de rödgröna överens om hur miljöskatterna ska se ut om de vinner valet.
Sammanlagt vill Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ta in elva miljarder kronor i miljöskatter under de närmaste två åren - varav åtta miljarder från bilisterna.
Bensinskatten höjs med 29 öre per liter första året och 20 öre andra året, säger Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand till Dagens Nyheter:
- Det är vår gemensamma bedömning att den inte ska höjas mer än så under mandatperioden.
Reseavdraget kommer i stort sett att kompensera höjda arbetsresekostnader, säger Maria Wetterstrand till DN. Anders Borg. Foto: Wiktor Dabkowski
Finansminister Anders Borg, M, kallar förslaget "en tung börda på vanligt folk".
- Det är en skattehöjning som slår direkt ner i plånboken, säger Anders Borg till Expressen.

"Väldigt besvärligt"

- Det är väldigt besvärligt i ett sådant här läge, för nu har vi en återhämtning men den bygger ju på att det finns folk som kan konsumera.
Finansministern menar att de rödgrönas uppgörelse leder till att tusentals jobb riskerar att gå förlorade samtidigt som inflation och räntor kommer att drivas upp.
Vilka besked kan du ge om bensinskatten två år framåt?
- Vi kan naturligtvis inte utesluta att man får göra någon mindre justering, men den här typen av dramatiska höjningar är uteslutna.
Anders Borg menar att det är bättre att exempelvis satsa på klimatinvesteringar i u-länder.
Miljöpartiet vill egentligen se en höjning av bensinskatten på två kronor.
- Vi har fått kompromissa i den här fråga

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag