Höjd a-kassa föreslås i en ny utredning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Eva Nordmark, ordförande i TCO.
Foto: Cornelia Nordström

En ny utredning föreslår ett höjt tak i a-kassan och förändrade regler när det kommer till arbetsvillkor. 

– Jag är mycket glad att politikerna har lyssnat på de förslag som TCO lämnade redan 2013. På så sätt stärker man omställningsförmågan på den svenska arbetsmarknaden, säger Eva Nordmark, ordförande i TCO till TV4 Nyheterna. 

Politikerna i socialförsäkringsutredningen är precis klara med sina förslag vilket kan förändra villkoren för de som går på a-kassa rejält, rapporterar TV4 Nyheterna. 

Det står nu klart att taket i a-kassan, som har legat på 18 700 kronor de senaste 14 åren, komma att höjas och ska räknas upp i takt med att priserna stiger. 

Enligt Fokus är de rödgröna och alliansen överens om att taket i arbetslöshetsförsäkringen bör justeras upp – varje år. 

Även arbetsvillkoren för a-kassan kommer att förändas. Den som blir arbetslös och inte har arbetat minst 80 timmar i månaden, där den tidigare gränsen legat, kommer i framtiden ha rätt till ersättning. 

Även grundersättningen för de som inte är med i a-kassan kan komma att förändras i och med förslaget, även om det inte är klart hur stor förändringen blir. 

Utredningen föreslår även en maxtid för hur länge man ska kunna ha a-kassa på 5 år. I dag får man ta ut a-kassa i 300 dagar. 

– Jag är mycket glad att politikerna har lyssnat på de förslag som TCO lämnade redan 2013. På så sätt stärker man omställningsförmågan på den svenska arbetsmarknaden, säger Eva Nordmark, ordförande i TCO till TV4 Nyheterna. 

FAKTA

Fakta a-kassan

Partierna har länge varit oeniga när det kommer till hur a-kassan ska vara utformad.

Moderaterna: Vill att a-kassan ska ställa krav på att den som söker jobb letar aktivt och gör sig anställ­ningsbar och vara utformad så att ersättningen avtar med arbetslöshetens längd.

Folkpartiet: Är för en höjning av a-kassan och röster inom partiet har höjts om att den borde omfatta alla.

Kristdemokraterna: Vill införa en allmän och obligatorisk arbetslöshetsförsäkring och att taket i a-kassan höjs och indexeras.

Centerpartiet: Vill att a-kassan ska vara allmän och omfatta alla som har kvalificerat sig. De vill även höja nivån på a-kassan under de tre första månaderna av arbetslösheten och att arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen ska vara två separata försäkringar.

Socialdemokraterna: Driver att taket ska höjas så att den som tjänar 25 000 kronor i månaden får 80 procents ersättning, och ersättningsnivån ska vara 80 procent under hela ersättningsperioden.

Miljöpartiet: Vill införa en skattefinansierad allmän grundförsäkring vid sjukdom och arbetslöshet och höja de lägsta och de högsta ersättningsnivåerna i arbetslöshetsförsäkringen.

Vänsterpartiet: vill bland annat se en höjning av ersättningen i a-kassan och en sänkning av avgifterna för att gå med.

Sverigedemokraterna: Partiet förordar en höjning av a-kassettaket till 1200 kronor de 100 första dagarna, därefter 800 kr per dag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.