Flera ledande borgliga politiker vill att spritskatten ska höjas. Foto: Roger Vikström
Flera ledande borgliga politiker vill att spritskatten ska höjas. Foto: Roger Vikström

"Höj spritskatten"

Publicerad
Uppdaterad
Höj spritskatten - och ge mer pengar till tullen.
Det är flera ledande borgares förslag till att få stopp på den illegala alkoholförsäljningen till minderåriga.
- Tullen borde få ökat anslag. Det skulle vara en signal om att man verkligen vill beivra det här, säger Jörgen Johansson (c), skattepolitisk talesman, till Svenska Dagbladet.
EU-kommissionen kräver likvärdig beskattning av öl och vin – vilket har fått regeringen att besluta att skatten på vin ska sänkas och att skatten på öl ska höjas.
En ölburk blir därmed 62 öre dyrare nästa år, en flaska vin 47 öre billigare, skriver SvD.
Inte positivt, menar bland andra Lennart Hedquist (m), ordförande i riksdagens skatteutskott.
- Det gör det ju ytterligare lönsamt med den här illegala införseln och kriminella vidareförsäljningen till ungdomar. Tullverket har ganska gott grepp om verksamheten, och skulle kunna slå till bättre. Men då behövs förmodligen lite mer resurser, säger Hedquist till tidningen.

Vill att tullen ska ha mer

Eftersom budgeten är lagd är det för sent att besluta om pengar den vägen – men nu ser förslagets förespråkare en möjlighet att ta in finansieringen genom en höjning av spritskatten.
Lennart Hedquist säger att han tror att tullen skulle behöva mellan 50-75 miljoner kronor extra.
- Det här borde inte vara kontroversiellt inom alliansen. För att upprätthålla den högskattepolitik vi har inom alkoholområdet måste vi ha en förstärkt tullverksamhet, menar Lennart Sacrédeus (kd), också han positiv till att ge tullen mer resurser.
Den svenska statens intäkter på alkoholskatter i år är 10,8 miljarder kronor, uppger SvD.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag