Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Högt uppsatta män stämde träff med 14-åring

En chef inom Pride-rörelsen skickar meddelanden till 14-årige David.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska Dagbladet har registrerat den fingerade identiteten David på appen Grindr.

Flera högt uppsatta män har kontaktat David, 14, en fingerad identitet som Svenska Dagbladet skapat på en app och ett forum för hbtq-personer. 

På bara några minuter får han hundratals inviter till sex från män. 

Svenska Dagbladets reportrar Negra Efendić, Adrian Sadikovic har skapat den fingerade identiteten David, 14, och registrerat honom på hbtq-forumet Qruiser och sex- och dejtingappen Grindr.

På bara några minuter får David ett hundratal inviter till sex från män, rapporterar tidningen. Trots att han i chattar uppger att han är 14 år – ett barn – fortsätter över 100 män att skriva till honom. De flesta vill ha sex.

En av de första som kontaktar David är en pensionerad lärare. Under flera veckors tid skickar han meddelanden där han berättar vad han vill göra med David och påstår sig ha haft sex med sina elever i sjuan och åttan.

David och den pensionerade läraren stämmer träff. När SvD:s reportrar konfronterar honom säger han att han dras till unga pojkar som kommit i puberteten.

Mannen säger till reportrarna att det blivit som en besatthet att leta pojkar på nätet. Han ska ha gått i samtalsterapi men inte kunnat sluta.

Enligt SvD är han dömd för sexuellt utnyttjande av underårig och barnpornografibrott. Han nekar dock till att ha haft sex med någon under 15. Det han skrev i chatten om att han tidigare haft sex med elever var bara påhitt, hävdar han.

Chef frågar om pojken vill ha oralsex 

En man som enligt SvD är chef inom Priderörelsen skickar meddelanden till David där han bland annat frågar om pojken vill ha analsex och oralsex och ber honom att skicka bilder och filmer på sin kropp. 

Han nekar först till att ha haft kontakt med David men erkänner när han inser att det är reportrarna han har chattat med. Pridechefen uppger att han inte har träffat barn i sexuella syften förut. Han säger att han inte mår bra. 

En högt uppsatt chef på utrikesdepartementet chattar under flera dagar med David på sex- och dejtingappen Grindr, varpå de stämmer träff på Sergels torg. 

Även han erkänner först sedan han förstår att det är reportrarna han chattat med. Han säger att han bara hade avsikten att prata med David om hur det är att komma ut som homosexuell som ung.

Rasmus Eljanskog på UD:s presstjänst säger:

– Vi har tagit del av den här artikeln men vi kan inte kommentera de uppgifterna.

Den organisation där Pridechefen enligt SvD arbetar har skrivit ett pressmeddelande om SvD:s artikel.

Organisationen konstaterar att mannen utpekas som skyldig till ”grooming”, vilket är brottligt. 

Organisationens ledning och styrelse säger sig inte veta vem den utpekade mannen är. Om det skulle visa sig att han är verksam inom organisationen kommer man att vidta ”kraftfulla åtgärder”.

LÄS MER: SVT-chef försöker köpa sex av 15-åring 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.