Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Högt tryck på tester – folk tvingas vänta

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
SMS som gått ut till en person som beställt hem coronatest.
Foto: Privat

I Stockholm råder det just nu högt tryck på testningen för covid-19.

Som följd av den höga efterfrågan går det inte längre att beställa hem ett coronatest.

– Jag tycker att det var en missad möjlighet att vi inte kunde testa oss på flygplatsen, för då hade det varit gjort, säger Elisabeth Hårleman som fick vänta länge på ett hemtest efter en resa från Afrika.

För stockholmare går det just nu inte att beställa hem ett coronatest via 1177 Vårdguiden.

”Boka i stället uthämtning på apotek (ska hämtas av ombud). Om du har tillgång till bil kan du också boka tid på en drive-in-station”, står det på 1177:s hemsida.

I informationstexten framgår det inte varför möjligheten försvunnit, men 1177 skriver att det är ”många som vill lämna prov för covid-19”.

Utlovade hemtester

I helgen landade ett plan från Addis Abeba på Arlanda i Stockholm.

Ingen av de drygt 300 passagerarna ombord kunde testa sig på flygplatsen trots att flera nyligen flugit från södra Afrika – där omikronvarianten sprids.

Teststationen var nämligen stängd. 

Stockholms smittskyddsläkare Maria Rotzen Östlund sa då till Expressen att hon hoppades att alla resenärer från omikron-länderna ändå skulle testa sig.

– Det är ju fortfarande så att man kan beställa hem ett hemtest även om teststationen är stängd. Har man missat det kan man beställa ett test och få hem testet med Taxi Stockholm.

En av de som satt på planet och som inte kunde testa sig är Elisabeth Hårleman, som varit i Kenya. På tisdagen kom nya rekommendationer om att alla som varit utanför Norden ska testa sig – och hon beställde då ett hemtest. 

Sedan fick hon ett sms om att testet skulle levereras först under torsdagen. Då hade hon redan behövt ta bilen till landet.

– Jag tänker att om man går ut med information om att alla ska testa sig, så får man rigga så att det finns möjligheter för folk att testa sig också.

”I dag har vi haft hög belastning”

Expressen har varit i kontakt med en person som beställde hem ett prov i måndags, två dagar innan möjligheten att beställa försvann, och som inte fick sitt prov förrän på torsdagsförmiddagen.

I stället fick personen följande sms i tre dagar:

”I dag har vi haft hög belastning och kommer inte hinna leverera ditt beställda covid-test före 21.00. Leveransen kommer i stället att ske i morgon förmiddag. Samtliga tester som inte hunnit levereras kommer få högsta prioritet i morgon och leverans beräknas ske före 12.00”.

Expressen har sökt Region Stockholm.”Jättestor skillnad mellan vaccinerade och ovaccinerade.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.