Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Högt förtroende för Sabuni – Busch Thor backar igen

Nyamko Sabuni debuterar i Expressen/Demoskops förtroendemätning med 30 procent.
GÅR IN HÖGT. Nyamko Sabuni (L) debuterar i Expressen/Demoskops förtroendemätning med 30 procent.Foto: Lisa Mattisson / Lisa Mattisson
TAPPAR – IGEN. Ebba Busch Thor (KD) förbisprungen av Stefan Löfven (S).Foto: ADAM IHSE /TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ebba Busch Thor.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nyamko Sabuni (L) startar på en hög nivå i Expressen/Demoskops förtroendemätning – skyhögt över vad Annie Lööf och Ebba Busch Thor fick som nyvalda partiledare.

– Ser man till förtroendesiffrorna så har hon klart större möjligheter att lyfta stödet för Liberalerna än Björklund hade, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop.

Samtidigt fortsätter nedgången för KD-ledaren Ebba Busch Thor – som nu tappar tätpositionen till statsminister Stefan Löfven (S). 

Statsminister Stefan Löfven ökar med 3 procentenheter till 39 procent – därmed passerar han Ebba Busch Thor som backat med 6 procentenheter på två månader.

– För Ebba Busch-Thor personligen är det bland SD-väljare som förtroendet har försvagats. Det kan delvis handla om att de markeringar som Busch-Thor och KD gjort för att parera abortdebatten inte går hem bland SD-väljare, säger Demoskops opinionschef Peter Santesson.

– Samtidigt har KD gett stöd till regeringens förslag om generösare regler för anhöriginvandring, vilket inte är någon plusfaktor bland SD-väljare.

LUNCHEN. Jimmie Åkessons (SD) och Ebba Busch Thors lunchmöte blev omdebatterat.

Peter Santesson påpekar att eventuella effekter av det uppmärksammade lunchmötet mellan Busch Thor och SD-ledaren Jimmie Åkesson inte får genomslag förrän i kommande mätningar.

Slagen endast av Björklund

Det mest anmärkningsvärda i juli månads förtroendemätning från Expressen/Demoskop är dock nyvalda L-ledaren Nyamko Sabuni, som med 30 procent ”ganska högt/mycket högt” förtroende ligger på samma nivå som Jimmie Åkesson och Annie Lööf (C).

Men framför allt är 30 procent en hög siffra i jämförelse med vad nyvalda partiledare tidigare haft i sin första förtroendemätning.

Den enda som legat högre än Sabuni är företrädaren Jan Björklund som fick 36 procent, men han kom då från positionen som skolminister i alliansregeringen.

Annie Lööf och Ebba Busch Thor gick in på blygsamma 13 respektive 9 procent som nyvalda partiledare, medan tidigare MP-språkröret Åsa Romson debuterade på 7 procent i förtroendemätningen.

ETTA IGEN. Stefan Löfven (S) passerar Ebba Busch Thor och är återigen den partiledare som har högst förtroende hos väljarkåren.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven fick relativt blygsamma 24 procent i sin första mätning, dagen innan han valdes till partiordförande, men han var då okänd för väljarna och steg sedan snabbt i nästa mätning.

Santesson: ”Förväntningar”

Peter Santesson på Demoskop menar att Nyamko Sabuni har större förutsättningar att lyfta Liberalerna än företrädaren Jan Björklund.

– Bland väljare som står till vänster är förtroendet för henne lågt, men det var det å andra sidan för Björklund också. Den viktiga skillnaden är att hon tas emot betydligt bättre bland M- och KD-väljare.

– Bland de gamla allianspartiernas väljare ser hon ut att kunna bli ett förtroendelyft för Liberalerna. Men än så länge handlar det här om förväntningar.

I HETLUFTEN. Nyamko Sabuni (L) på Expressens scen i Almedalen.Foto: SVEN LINDWALL

Santesson betonar dock att Sabuni också har fördel av att vara nyvald: Olika sidor kan läsa in motstridiga signaler i början.

Sabunis stora prövning

– Längre fram kommer Sabuni och Liberalerna att behöva hantera frågan om hur ett nytt eventuellt allianssamarbete ska se ut och om vilket beroende av SD som då kan accepteras. Den frågan splittrar både Liberalernas väljare och partiet internt. Den konflikten blir den stora prövningen för Sabuni, säger Demoskops opinionschef.

Mätningen visar också ett förtroendelyft för färska MP-språkröret Per Bolund – om än från en låg nivå. Även Ulf Kristersson (M) och Annie Lööf (C) ökar medan Jimmie Åkesson (SD) backar med två procentenheter.

Experterna sammanfattar Almedalsveckan – Nyfikenhet på Sabuni.

Så gjordes mätningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Fråga: ”Hur stort förtroende har du för…?”

Undersökningsperiod: 1-5 juli 2019

Metod och urval: Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel.

Antal genomförda intervjuer: 1 113 intervjuer.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder och parti i senaste val.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Så högt förtroende har partiledarna i nya mätningen från Expressen och Demoskop.

Förtroende för partiledarna juli 2019

Stefan Löfven (S) – 39 procent (+3)

Ebba Busch Thor (KD) – 37 procent (-3)

Ulf Kristersson (M) – 34 procent (+2)

Jonas Sjöstedt (V) – 34 procent (0)

Nyamko Sabuni (L) – 30 procent (–)

Jimmie Åkesson (SD) – 30 procent (-2)

Annie Lööf (C) – 30 procent (+2)

Per Bolund (MP) – 19 procent (+3)

Isabella Lövin (MP) – 18 procent (0)

Procentsatsen anger andel som svarat att de har ”ganska stort/mycket stort förtroende” för partiledaren.

Förtroende i första mätningen som partiledare

Jan Björklund (L) – 36 procent

Nyamko Sabuni (L) – 30 procent

Anna Kinberg Batra (M) – 28 procent

Gustav Fridolin (MP) – 26 procent

Jonas Sjösttedt (V) – 25 procent

Stefan Löfven (S) – 24 procent (dagen före tillträde)

Ulf Kristersson (M) – 19 procent

Per Bolund (MP) – 16 procent

Isabella Lövin (MP) – 14 procent

Annie Lööf (C) – 13 procent

Ebba Busch Thor (KD) – 9 procent

Åsa Romson (MP) – 7 procent

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.