Högsta varningsnivå efter nytt covidutbrott på Kanarieöarna

Stor spridning av deltavarianten på nattklubbar, framför allt utomlands, berättar enhetschefen på folkhälsomyndigheten.
Anette Eskilsson, boende på Gran Canaria.
Foto: Privat
Smittspridningen ökar på Kanarieöarna.
Foto: Shuterstock
Turister på Teneriffa i augusti förra året.
Foto: RAMON DE LA ROCHA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Smittspridningen ökar på Kanarieöarna och är nu den högsta sedan pandemin bröt ut.

På Teneriffa höjs varningsnivån till fyra, alltså maximal smittrisk, medan Gran Canaria och La Palma höjs till nivå tre.

Nya restriktioner införs för restauranger, barer och sportevenemang.

Svenska Anette Eskilsson, boende på Gran Canaria hoppas att trenden snart bryts.

– Jag hoppas verkligen att det inte blir den där tredje, fjärde, femte vågen som alla pratar om, säger hon.

Myndigheterna på Kanarieöarna höjer varningsnivåerna nu på måndag eftersom covidsmittan har satt fart igen. Det är framför allt deltavarianten som slår till.

På fredagen registrerade Kanarieöarna 915 nya covidfall, rekordnotering för en dag sedan pandemin startade. Teneriffa var hårdast drabbat med 510 fall medan 337 registrerades på Gran Canaria.

Deltavarianten dominerar

– Den ökade smittspridningen kräver åtgärder för att kontrollera pandemin inom ramen för de möjligheter den regionala regeringen redan har. Deltavarianten dominerar i världen och därför också på Kanarieöarna, vilket förklarar den höga spridningen, säger Spaniens hälsominister Blas Trujillo.

Trycket på vården ökar och vissa restriktioner återinförs. Invånare och turister måste visa upp vaccinationsintyg innan de släpps in inomhus i restauranger, barer, kulturcenter, biografer och gym, skriver Daily Express. 

Det är fortfarande oklart om turister behöver visa upp vaccinationsintyg när de checkar in på hotell.

Svenska Anette: Hoppas vi slipper fjärde våg

Svenskan Anette Eskilsson är skriven och bosatt på Gran Canaria sedan fem år. Hon berättar att smittan ökat främst bland ungdomarna. Och att de restriktioner som nu införs med det förhöjda beredskapsläget främst träffar ungdomarna.

– Det är mest på kvällarna med alkoholrättigheter, efter kl 22 får de inte sälja alkohol längre.

– Men du vet hur vi skandinaver är, går vi ut och äter gör vi det ganska tidigt. Spanjorerna går ju ut vid halv tio, vi går kanske vid 6 7. På det sättet blir det ingen större skillnad för mig, säger Anette Eskilsson.

För några veckor sedan lyftes munskyddskravet i utomhusmiljö. När de nya restriktionerna träder i kraft i morgon kan de boende fortsatt lämna munskyddet hemma när de är ute – men många väljer trots allt att ha det på.

– De reglerna har inte kommit än, men det kan ändras från en dag till en annan. Men Är man inne i staden så har man sitt munskydd på. Folk är väldigt noga med det, säger hon.

Anette Eskilsson berättar att de restriktioner som införts främst träffar ungdomarna.
Foto: Privat
Man behöver inte längre ha munskydd i utomhusmiljö, många väljer dock att fortsatt ha det.
Foto: Privat

Hon driver en frisersalong på ön, men har haft stängt sedan 1 maj eftersom det är så lite turister på plats. Jämfört med ett vanligt år uppskattar hon att det är cirka 30 procent av det normala turistbeståndet.

– Det har inte varit ekonomisk lätt för alla oss som har butiker och affärer eller jobbar med kunder och turister. Det har så klart varit allra tråkigast under det här året. 

– Jag hoppas verkligen att det inte blir den där tredje, fjärde, femte vågen som alla pratar om, säger Anette Eskilsson.

Teneriffa på nivå 4

Värst drabbad är den största ön, Teneriffa, som bedöms ha maximal smittrisk och därför placeras på beredskapsnivå 4. På Teneriffa införs flera restriktioner när det gäller restauranger och barer samt kultur- och sportevenemang, rapporterar den spanska tidningen ABC.

Restauranger och barer tillåts ha 50 procents beläggning inomhus. Vid kulturevenemang tillåts 55 procent och för sport är siffran 33 procent. Alla besökare och deltagare över 18 år måste visa upp ett intyg på att de fått två doser vaccin.

På Gran Canaria och La Palma höjs beredskapsnivån till 3, medan Fuerteventura ligger kvar på den nivån sedan tidigare.

Bokningarna har fyrdubblats

Turistsäsongen är i full gång och antalet bokningar har fyrdubblats under juli jämfört med juni – även om antalet besökare ligger långt under siffrorna före pandemin. Det är främst fullvaccinerade turister från Storbritannien som flockas till ögruppens stränder.

I juni anlände 2,3 miljoner utländska besökare till Spanien, den högsta siffran sedan pandemin bröt ut. Men 76 procent lägre än antalet i juni 2019.

Australien, Frankrike och Brasilien – här protesterar befolkningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.