Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Högsta domstolen stoppar utlämning

Bülent Kenes lever i exil i Sverige
Turkiske exiljournalisten Bülent Kenes.
Foto: OLLE SPORRONG
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.
Foto: NECATI SAVAS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Högsta domstolen stoppar utlämning av .
Foto: Magnus Andersson / TT NYHETSBYRÅN

Högsta domstolen stoppar utlämning av den turkiske exiljournalisten Bülent Kenes.

Den turkiska regimen påstår att han har varit delaktig i kuppförsöket 2016 och varit med i den så kallade Gülenrörelsen.

– Jag är glad och lättad, säger Bülent Kenes.

Bülent Kenes fick beskedet av en vän som sett pressmeddelandet från Högsta domstolen. Beslutet var väntat – men gör att han kan slappna av mer nu, säger han.

– Jag har gjort mitt jobb. Journalistik är inget brott. Det är inte terrorism, det är inte kuppmakande.

Riksåklagaren har tidigare motsatt sig utlämning med hänvisning till utlämningslagen och dagens beslut innebär att Högsta domstolen går på åklagarens linje, rapporterar Dagens juridik.

HD: Flera hinder

En av anledningarna till att utlämningen stoppas gäller påståendet om att mannen varit med i Gülenrörelsen, vilket faller på att det inte är kriminaliserat med deltagande i en terrororganisation.

Hindren gäller alltså att kravet på att dubbel straffbarhet inte är uppfyllt avseende den ena brottsmisstanken – samt att det är fråga om politiska brott.

– Det finns också en risk för förföljelse grundad på den här personens politiska uppfattning, säger justitierådet Petter Asp.

Flydde till Sverige 2016

Bülent Kenes flydde till Sverige 2016 efter kuppförsöket mot president Recep Tayyip Erdogan. Kenes har varit chefredaktör för den engelskspråkiga tidningen Today's Zaman, som den turkiska staten slog ned på efter kuppförsöket.

För sju år sedan dömdes han också till ett villkorligt fängelsestraff för att ha förolämpat presidenten på Twitter.

Kenes har tidigare beviljats politisk asyl i Sverige och har sökt permanent uppehållstillstånd. Hans ärende har varit ett återkommande ämne när det gäller Turkiets eventuella godkännande av ett svenskt Natomedlemskap.

Erdogans krav

Under statsminister Ulf Kristerssons (M) besök i Ankara i november påtalade Erdogan – på frågan om vilka krav Turkiet har på Sveriges Natoansökan – att det var av av största vikt att Bülent Kenes, som presidenten kallade ”terrorist”, utlämnas.

När det handlar om utlämningsärenden fattar regeringen formellt det avgörande beslutet, men om HD anser att det finns hinder mot utlämning måste regeringen enligt lagen om utlämningar säga nej.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.