Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Högsta chefsläkaren om akutkaoset i Stockholm

Expressen har besökt Södersjukhusets akutmottagning.
Johan Bratt är chefläkare för region Stockholm.
Foto: Anna Molander / Region Stockholm
Cecilia Norin,strokesjuksköterska, och Miléne Fernandez, ST-läkare, på SÖS akutmottagning vittnar om en skriande personalbrist.
Foto: OLLE SPORRONG
Finansregionrådet Irene Svenonius besökte Södersjukhuset under måndagen.
Foto: OLLE SPORRONG
Södersjukhuset i Stockholm.
Foto: OLLE SPORRONG
Södersjukhuset i Stockholm.
Foto: OLLE SPORRONG

Korridorer överfulla med britsar, patienter som får vänta i över 15 timmar på hjälp.

Desperat personal som larmar om personalbrist på SÖS akutmottagning – men möts av varsel om uppsägningar.  

Johan Bratt är chefläkare för region Stockholm och lyfts av finansregionrådet Irene Svenonius (M) fram som den som bär huvudansvaret för patientsäkerheten. 

– Jag har stort förtroende för medarbetarna som arbetar på våra akutmottagningar, säger han.

Under trettonhelgen (5-6 januari) tog Södersjukhusets (SÖS) akutmottagning emot 644 patienter. Vissa fick ligga på britsar som löpte i dubbla rader längs korridorerna. 

Iréne Lindblad och hennes snart 83-åriga mamma, med proppar i båda lungorna, fick tillbringa 13 timmar på akuten. 

Hon lyfte fram personalen som hjältar men liknade mottagningen vid en krigszon i en artikel på Expressen Debatt.

Högsta chefsläkaren: ”Uppdraget är tuff och tungt”

Nu kommenterar Johan Bratt, chefsläkare för region Stockholm, situationen. Han lyfts av finansregionrådet Irene Svenonius fram som huvudansvarig för patientsäkerheten i Stockholm.

– Det här var en patient som var på rätt instans och det blev en alldeles för lång väntan. Dels på åtgärder och dels på vårdplats, säger Bratt om fallet med Iréne Lindblads mamma. 

Johan Bratt, chefläkare för region Stockholm.
Foto: Anna Molander / Region Stockholm

Det måste vara ett tungt ansvar att bära just nu? 

– Mitt arbete handlar om ett övergripande ansvar för patientsäkerheten överlag i regionen, så det är ett delat ansvar där ansvaret för patienterna på sjukhusen är respektive verksamhetschefs ansvar. Uppdraget är tufft och tungt, absolut. Och vi måste arbeta konsekvent framöver så att vi får en bra vårdkedja och stärker upp vården där det behövs.  

I helgen återupprepades scenerna från trettonhelgen på SÖS akutmottagning. Under söndagskvällen befann sig 91 patienter på akuten och 25 patienter väntade på vårdplats. 

Kaos på akuten – trots att regionen rustat inför högtiderna

Under måndagsmorgonen var det närmare 20 patienter som hade vårdats på akuten under natten och fortfarande väntade på inläggning. 

– Jag känner till de siffrorna. Det är inte bra. Så många patienter ska inte behöva vänta på en vårdplats på akuten, det ska gå mycket snabbare. Vi hade planerat för jul, nyår och trettonhelgen och hade en högre kapacitet i regionen jämfört med förra året. Vi hade 50 fler vårdplatser på akutsjukhusen, 100 fler patienter som var inskrivna på avancerad sjukvård i hemmet och vi hade högre kapacitet på jourläkarbilar, säger Johan Bratt. 

Uffe Hylin, ortopedläkare på akuten skrev under söndagskvällen ett enormt uppmärksammat Facebookinlägg där han beskrev fullbelagda avdelningar och en patient som fått vänta över 15 timmar på vårdplats.  

”Ett gott råd: Bli inte sjuk nu”, avslutade han inlägget. 

Johan Bratt: ”Jag har själv jobbat som läkare på SÖS akut”

Hur kan du garantera patientsäkerheten i det läge som råder på SÖS och andra akutsjukhus? 

– Jag har stort förtroende för medarbetarna som arbetar på våra akutmottagningar. De använder sin erfarenhet till att göra medicinska prioriteringar så att de allvarligast sjuka får vänta kortast tid. Jag känner mig helt trygg med att om man är allvarligt sjuk och kommer till en akutmottagning så blir man väl omhändertagen. Är det så att man är mindre allvarligt sjuk kan man få vänta länge, säger Johan Bratt. 

Du hänvisar till att du har ett stort förtroende för personalen. Den personal som vi har talat med som jobbar på SÖS-akuten är desperata och säger att det behövs mer personal för att kunna ha fler vårdplatser.

– Jag pratar också om bemannade vårdplatser. Det är inte brist på rum det handlar om utan vi behöver personal som bemannar dem, så jag har samma uppfattning som dem du talat med. Jag förstår att det är tufft. Jag har själv jobbat som läkare på SÖS akutmottagning, även om det var många år sedan. Jag förstår precis den oro och stress som de känner i de här situationerna. 

Sjuksköterskans vittnesmål: Britsar fyller korridorerna

Cecilia Norin, strokesjuksköterska på SÖS-akuten, berättade under måndagen om sin verklighet på akutens golv: Patienter som ramlar och slår sig efter att ha legat upp mot ett dygn på britsarna som fyller korridorerna, röntgentavlor som inte hinner kollas och kontroller som missas. 

Cecilia Norin, strokesjuksköterska, och Miléne Fernandez, ST-läkare, på SÖS akutmottagning vittnar om en skriande personalbrist.
Foto: OLLE SPORRONG

Nio toaletter för hela akutmottagningen som inte hinner med att städas. 

– Jag förutsätter att man tar upp det här med ledningen på sjukhuset och sin chef. Om det finns avvikelser måste åtgärda de här sakerna, säger Johan Bratt. 

Johan Bratt menar att trettonhelgen traditionellt är tuff för akutsjukhusen då många stockholmare kommer tillbaka från sina ledigheter och söker vård. 

Johan Bratt lyfter precis som Irene Svenonius fram närakuter och avancerad sjukvård i hemmet som sätt att minska belastningen på akutsjukhusen. 

”Jag har förståelse för den oro som finns på akutsjukhusen”

Johan Bratt menar även att den geriatriska vården som behandlar åldringssjukdomar behöver byggas ut, som i Vårberg där det öppnas en geriatrisk avdelning med 33 vårdplatser i veckan, så att vissa av Södersjukhusets patienter kan flyttas dit. 

Samtidigt talar Johan Bratt om att det behövs fler bemannade vårdplatser på akutsjukhusen – trots varslen om uppsägningar i regionen. 

– Jag har förståelse för den oro som finns på akutsjukhusen när det gäller varslet om uppsägningar. Och där förutsätter jag att sjukhusledningarna gör en väldigt noggrann konsekvens- och riskanalys när man gör de här eventuella uppsägningarna, så att det inte påverkar patientsäkerheten och arbetsmiljön för personalen, säger han. 

Finansregionrådet Irene Svenonius besökte Södersjukhuset under måndagen.
Foto: OLLE SPORRONG

Under måndagen besökte Irene Svenonius SÖS och sa då att hon skulle känna sig trygg med att besöka vilken akutmottagning som helst i Stockholm – och vara beredd att vänta i över 12 timmar på hjälp eftersom patienter som är svårt sjuka behöver prioriteras.  

Johan Bratt: ”Jag har ingen privat sjukvårdsförsäkring”

Johan Bratt skulle inte heller tveka att bege sig till en akutmottagning om han eller någon nära anhörig insjuknade. 

– Jag skulle söka naturligtvis och jag skulle känna mig trygg i att man får en bra medicinsk bedömning. 

Och du skulle vara beredd att vänta i över 12 timmar på den bedömningen, som det kan ta i vissa fall? 

– Jag är medveten om att man gör medicinska prioriteringar på en akutmottagning och de som är mest akut sjuka kommer alltid gå före dem som är mindre akut sjuka. 

Har du en privat sjukvårdsförsäkring? 

– Jag har ingen privat sjukvårdsförsäkring, säger Johan Bratt.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.