Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Högskoleprovet flyttas för att passa deras tro

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nu kommer högskoleprovet varannan gång att skrivas på söndagar.
Foto: Colourbox
Förändringen görs för att fler ska ha möjlighet att skriva högskoleprovet.
Foto: Lasse Svensson

På grund av sin tro kan vissa personer inte skriva högskoleprovet.

Nu kommer provet att skrivas på söndagar varannan gång – efter påtryckningar från det kristna samfundet sjundedagsadventisterna.

– Denna kompromiss tyckte vi var bra, säger Göran Hansen, missionsföreståndare på samfundet, till Sveriges Radio.

Två gånger om året har du chansen att skriva Högskoleprovet, ett tillfälle sker på våren och ett annat på hösten.

Provet, som ska visa hur förberedd hur är för studier på högskole- eller universitetsnivå.

Provet skrivs vanligtvis på lördagar – men nu blir det ändring på det. Vartannat prov kommer framöver att skrivas på söndagar – efter en överenskommelse mellan sjundedagsadventisterna och universitets- och högskolerådet (UHR).

Sjundedagsadventisterna är ett kristet samfund med 2800 medlemmar. Samfundets medlemmar, liksom judar, firar sabbat och får därför inte arbeta på lördagar, när provet hittills har skrivits.

Ska skrivas på söndagar – varannan gång

Tidigare har samfundets medlemmar skrivit ett hemligt reservprov på en vardag. Problemet har dock varit att det reservprovet inte bytts ut sedan 2011. Man får inte skriva samma prov flera gånger, så samfundets medlemmar har alltså inte haft möjligheten att skriva provet igen sedan dess.

– Detta påverkade möjligheterna att ha samma chans som sina kamrater, säger Göran Hansen, missionsföreståndare på samfundet, till Sveriges Radio.

UHR menar att det blir svårt att ta fram reservprov inför varje nytt högskoleprov.

– Om det skulle vara reservprov till varje skulle vi tvingas ta fram fyra nya prov varje år, det går inte, säger Mattias Wickberg till SR.

I vår kommer sex personer att skriva det hemliga reservprovet, uppger Sveriges Radio. Men redan i höst kommer högskoleprovet att skrivas på en söndag. Därefter skrivs det alltså varannan gång på en lördag, och varannan gång på en söndag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.