Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Högskoleprovet 2018 – testa om du kan frågorna

Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Foto: LASSE SVENSSON

Högskoleprovet 2018 ger tusentals svenskar huvudvärk.

Här kommer resultat och facit från vårens prov – testa om du kan alla frågor!

(Facit är längst ner i artikeln)

LÄS MER: Tips och tricks för att klara Högskoleprovet på bästa sätt 

Högskoleprovet 2018 – alla frågor och resultat

1. begrundan

A) övertygelse

B) synsätt

C) uppskattning

D) kunskap

E) eftertanke

 

2. slå mynt av

A) utnyttja

B) förstärka

C) ersätta

D) förgylla

E) bearbeta

 

3. gemene man

A) nära släkting

B) finare sällskap

C) känd person

D) folk i allmänhet

E) ondsint människa

 

4. resonabel

A) tillförlitlig

B) rättvis

C) samstämmig

D) vettig

E) pratsam

 

5. kallskänk

A) donation från en okänd

B) plats för tillredning av mat

C) känsla av övergivenhet

D) rituell överlämning av gåva

E) obehaglig överraskning

 

6. avhandla

A) beställa

B) rådfråga

C) diskutera

D) meddela

E) prestera

 

7. fonologi

A) läran om språkljuden

B) läran om talekonsten

C) läran om dialekterna

D) läran om skriftspråken

E) läran om tryckkonsten

 

8. arla

A) klart

B) tidigt

C) vackert

D) enkelt

E) svalt

 

9. mani

A) vanesak

B) stark rädsla

C) inbillningssjuka

D) överdrivet intresse

E) nedstämdhet

 

10. umbärlig

A) onödig

B) sällskaplig

C) varsam

D) bristfällig

E) omständlig

 

11. asymmetrisk

A) föränderlig

B) olikformig

C) avvikande

D) missformad

E) oförenlig)

 

12. beskaffenhet

A) slitstyrka

B) intelligens

C) uppsättning egenskaper

D) pålitlighet

E) motståndskraft

 

13. tunnsått

A) svagt

B) förminskande

C) glest

D) intetsägande

E) ojämnt

 

14. haiku

A) tibetansk strupsång

B) orientalisk solodans

C) japansk diktform

D) karibisk segelfarkost

E) västafrikansk trumma

 

15. generalisera

A) nyansera

B) förenkla

C) överdriva

D) förtala

E) tillämpa

 

16. fontanell

A) befruktad äggcell

B) del av struphuvud

C) salivutsöndrande körtel

D) mjukt ställe mellan skallben

E) skada på synnerv

 

17. okvädingsord

A) slagord

B) dialektord

C) skällsord

D) nonsensord

E) slangord

 

18. anspråkslös

A) utfattig

B) förstummad

C) obildad

D) förminskad

E) blygsam

 

19. kommod

A) odlingsbänk

B) kräldjur

C) förrådsbyggnad

D) ytterplagg

E) badrumsmöbel

 

20. utmäta

A) ta i beslag

B) kritiskt granska

C) portionera ut

D) värdesätta

E) jämföra sig med

 

Högskoleprovet 2018 – facit

1 - e

2 - a

3 - d

4 - d

5 - b

6 - c

7 - a

8 - b

9 - d

10 - a

11 - b

12 - c

13 - c

14 - c

15 - b

16 - d

17 - c

18 - e

19 - e

20 - a

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!