Högskoleministern ryter ifrån om studentfesterna: Riskerar liv

Flera studenter mår dåligt.
Regeringen har tillfört 25 miljoner extra till studenthälsan på lärosätena.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Studenter ska följa de råd och rekommendationer som gäller, säger Forsknings- och högskoleminister Matilda Ernkrans (S).
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under ett års tid har undervisningen på universitet och högskolor skett på distans.

Smittspridning är fortsatt stor – inte minst i studentstäder som Uppsala.

Nu ryter Forsknings- och högskoleminister Matilda Ernkrans (S) ifrån.

– Vi kan inte ha det så. Det är inte läge att slappna av, säger hon. 

Tidigare har studentfester i Uppsala uppmärksammats som stora smittspridningstillfällen. På senare tid har flera fall av mutationer från både Storbritannien och Sydafrika rapporterats. 

– Studenter är vuxna, unga men vuxna, de är en del av vårt samhälle och de behöver följa de råd och rekommendationer som gäller, säger Forsknings- och högskoleminister Matilda Ernkrans (S). 

Hon påminner om att läget är fortsatt allvarligt och förväntar sig att alla forsätter ta sitt ansvar.

– Det ska inte vara några korridorsfester. Vi kan inte ha det så. Det är inte läge att slappna av, man får klara sig utan fester nu. De allra flesta sköter sig, men det räcker att några få inte gör det och då riskerar man liv och hälsa. 

Flogsta, ett studentområde i Uppsala som fått uppmärksamhet efter att mutationer av coronaviruset spridits på korridorsfester.
Foto: Kjell-Arne Larsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Expressen har tidigare skrivit om en ökad oro bland studenter. Flera uppger att då mår psykiskt dåligt till följd av pandemin.

– Vi i regeringen har tillfört ytterligare 25 miljoner till studenthälsan på lärosätena, det betyder till exempel att Uppsala universitetet får ytterligare två miljoner som kan användas till samtalsstöd och kuratorer. Det menar jag varit viktigt, säger hon.

”Tufft att ha distansundervisning”

Några fler avhopp till följd av distansundervisning har det inte blivit, menar Matilda Ernkrans.

– De allra flesta har klarat det bra och vi har fortsätt kunna examinera. Men det är tufft att ha distansundervisning när man inte valt det själv. 

Några besked om framtiden kan hon i dagsläget inte ge.

– Just nu ökar smittspridningen, men vi ska verkligen inte ha våra studenter på distans längre än nödvändigt. De har tagit ett stort ansvar under pandemin, de förtjänar att vi gör allt vi kan, säger Matilda Ernkrans.

Många ser fram emot att kunna återvända till vanlig undervisning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.