Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Högskolefusket har ökat under pandemin

Återförenas efter corona – tror inte det är sant
Foto: PER WISSING
Foto: jannoon028 / Colourbox

Anmälningarna om fusk vid Sveriges universitet och högskolor har ökat i takt med att undervisningen blivit digital, enligt Sveriges Radios Ekot.

Av Sveriges 20 största lärosäten är det 17 som uppger att anmälningarna om fusk ökat och på flera håll har anmälningarna mer än fördubblats jämfört med 2019.

I vanliga fall brukar Uppsala universitet få in mellan 50 och 80 anmälningar om fusk per år, men i år har man fått in omkring 300.

Enligt Anders Malmberg, ordförande i disciplinnämnden vid Uppsala universitet, är det många anmälningar som gäller hemtentor där svaren misstänks vara plagierade.

– Det som framför allt har uppstått är att det kommer in tentasvar där flera studenter lämnar in väldigt likartade svar, och då måste man ju fundera på om det beror på samarbete eller så är det svar som liknar mycket texter som finns i andra källor. Och då måste man fundera på om man använt otillåtna hjälpmedel, säger han till radion.

Fuskare kringgick datorprogram

På Göteborgs universitet tog man hjälp av ett datorprogram som skulle störa ut studenternas internetuppkoppling under tiden de skrev tenta – men det visade sig inte vara tillräckligt effektivt.

– Studenterna använde sig av andra medier för att fuska eller för att försöka fuska, säger Karin Åström, enhetschef vid Göteborgs universitet, till Ekot.

Att fusket tycks ha ökat är mycket allvarligt enligt Anders Malmberg, då det kan betyda att studenter examineras utan tillräckliga kunskaper.

– Ytterst skulle det ju kunna innebära att vi skickar ut studenter i legitimationsyrken som inte har det på plats som de ska ha. Det är ju allvarligt, säger han till radion.

Pojkar trotsade corona –  fejkade bröllop för att festa

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.