Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Samarbetar med kontroversiell affärsman

Kungliga Musikhögskolans lokal på Östermalm. Foto: PATRIK ÖSTERBERG / IBL/IBL
Ambassadör Anna Lindstedt och affärsmännen Kevin Liu (i baksätet) och John Meewella. Foto: Privat

Kungliga Musikhögskolan har tagit hjälp av affärsmannen Kevin Liu i sina försök att få till ett samarbete i Kina och Hongkong. Nu ifrågasätts de kontakterna, skriver Dagens Nyheter.

Kevin Liu var med på ett möte med den dåvarande svenska ambassadören i Kina, Anna Lindstedt, när det gällde att försöka få den svenska förläggaren Gui Minhai frigiven. Säpo inledde sedermera en förundersökning mot Anna Lindstedt och hon delgavs senare också misstanke om brott.

DN har granskat Kevin Lius kontakter i Sverige och framför allt samarbetet med Kungliga Musikhögskolan. Mejlkonversationerna mellan Kevin Liu och högskolans chefer visar att de sistnämnda varit med på flera evenemang med Kinas ambassadör samt fått konsertresor till Kina betalda av affärsmannen.

Har varit referens för högskolan

Kevin Liu har också varit referens för Kungliga Musikhögskolan vid flera tillfällen och då fått ta del av uppgifter som senare har blivit belagda med sekretess.

Hur tät kontakt Kevin Liu har med den kinesiska regimen är oklart. Men enligt Magnus Fiskesjö, som varit kulturattaché i Peking, kan han inte vara oberoende.

– Många upplever säkerligen att de gynnats av kontakterna med honom. Men när kontakterna blir så täta måste man tänka över vad den andra sidan, i det här fallet regimen i Kina, är ute efter, samt hur utbytet kan tänkas användas i propaganda, säger Magnus Fiskesjö till DN.

Högskolan vill inte uttala sig

Kungliga Musikhögskolans rektor Cecilia Rydinger Alin, som slutar i juni, skriver i ett mejl till DN att arbetet med Kevin Liu har ”pågått med relativt låg intensitet” och att man inte vill kommentera ärendet vidare:

”KMH kommer inte att uttala sig gällande de uppgifter som cirkulerat i media rörande Kevin Liu då det inte är möjligt för oss att säga vad som är sant eller inte gällande hans person och förehavanden”.

Expressen söker Kevin Liu.