Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Högre risk för vaccinbiverkning än allvarlig infektion för pojkar

Forskaren: ”Fortfarande viktigt att vaccinera sig”.
Anders Björkman tycker de nya resultaten är intressanta.
Foto: Karolinska institutet
Diskussionen förs om även Sverige ska erbjuda barn 12-15 år att vaccinera sig mot covid-19.
Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT NYHETSBYRÅN

Pojkar mellan 12-15 år kan löpa sex gånger högre risk att drabbas av hjärtmuskelinflammation av coronavaccin, än att bli allvarligt sjuk i covid-19, enligt en mindre, ännu inte granskad, studie från USA.

Samma ökade risk återfinns inte hos flickor, påstår forskarna.

– Den här studien stärker de som ifrågasätter om man verkligen ska vaccinera 12-15 åringarna, säger Anders Björkman, professor vid Karolinska institutet. 

En ny studie från University of California pekar på att risken för att drabbas av hjärtmuskelinflammation efter två doser vaccin bland tonårspojkar är sex gånger högre än för samma grupp att bli allvarligt sjuka i covid-19.  

Artikeln har ännu inte granskat, inte genomgått peer review som det kallas, men Anders Björkman, professor i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet tycker ändå att resultaten är intressanta. 

– Man kan påvisa att risken för hjärtpåverkan av vaccinet hos pojkar 12-15 år inte är försumbar, utan är relativt hög. Alltså högre än vad exempelvis amerikanska smittskyddsmyndigheten, CDC, tidigare räknat ut.   

Anders Björkman tycker de nya resultaten är intressanta.
Foto: Karolinska institutet

OM STUDIEN:

Studien är gjord av ett forskarteam vid universitetet i Kalifornien och har undersökt förekomsten av hjärtmuskelinflammation och bröstsmärtor hos barn 12 till 17 år efter deras andra dos vaccin.

Risken för hjärtkomplikationer för pojkar 12-15 år efter vaccinering är 162,2 på miljonen.

Den näst högsta risken för hjärtmuskelinflammation vid vaccinering löper pojkar 16-17 år (94,0 på miljonen), på tredje plats flickor ålder 16-17 år (13,4 på miljonen) och sist kommer flickor 12-15 år (13,0 på miljonen).


Forskarna fann att risken för en i övrigt frisk pojke att behöva sjukhusvård på grund av covid-19 under de närmsta 120 dagarna är 26,7 på miljonen. 

Risken för bieffekter på hjärtat efter två sprutor är då 6,1 gånger högre än risken för att läggas in på sjukhus vid covid-19-sjukdom.


Skillnaden är baserad på den aktuella nivån av inskrivningar på sjukhus för covid-19, som bedöms vara medelhög. Under en period då risken för inskrivning är låg, som exempelvis i juni i år, är risken för hjärtfel 22,8 gånger högre, och under period med många sjukhusinskrivningar, som exempelvis januari i år, är risken 4,3 gånger högre.

Skillnad mellan flickor och pojkar

Skillnaden i resultat mellan pojkar och flickor tycker Anders Björkman är slående. 

– Pojkar verkar löpa mer än tio gånger så hög risk som flickor att drabbas och då hamnar man helt plötsligt i antal där det börjar irritera. För flickorna är risken att drabbas en på 100 000 men hos pojkarna börjar vi komma upp i en på 5 000.

Forskarna har jämfört resultaten för risken för hjärtproblematik med sannolikheten att barn behöver sjukhusvård på grund av covid-19-infektion.

Forskarna skriver att risken för en i övrigt frisk pojke att behöva sjukhusvård på grund av covid-19 under de närmsta 120 dagarna är 26,7 på miljonen vilket ger att risken för bieffekter på hjärtat efter två sprutor är 6,1 gånger högre.

– Man börjar fundera alltså. Man har kommit upp i sådana siffror för pojkar att man verkligen kan överväga om man ska vaccinera. Man skulle kunna landa i att ”nej för pojkar tycker vi att risken är för stor, men för flickor väger det för att vacciner”, säger Anders Björkman. 

Två vaccin godkända för barn

Barnläkarförbundet tog i början av september ställning för att de medicinska fördelarna överväger riskerna och förbundet rekommenderar sedan i början av september Folkhälsomyndigheten att erbjuda barn 12-15 år vaccin. 

Lena Hellström-Westas är ordförande i Svenska Barnläkarföreningen. Hon säger att den nya forskningsartikeln inte fanns med i underlaget till deras diskussion, då den publicerades en vecka efter Barnläkarföreningens skrivelse till Folkhälsomyndigheten. 

- Myokardit, hjärtmuskelinflammation, började rapporteras som en misstänkt vaccinbiverkan hos yngre män i slutet av våren. Risken har bedömts som låg av både amerikanska och europeiska myndigheter, och ett antal länder har bedömt att nyttan av att vaccinera barn från 12 år är större än risken. Jag har inte läst den aktuella artikeln, som publicerades för 4 dagar sedan, och den är inte heller vetenskapligt granskad. Vi följer så klart nya forskningsrön och tar dem i beaktande. 

Hon påpekar att Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, har godkänt covid-vaccin för barn från 12 år, men att när det gäller beslut om eventuell barnvaccination i Sverige så är det Folkhälsomyndigheten som fattar beslut.

Folkhälsomyndigheten erbjuder i nuläget vaccination mot covid-19 för vissa patientgrupper i åldersgruppen 12–15 år. Det handlar om barn med vissa medicinska tillstånd och med en ökad risk att bli allvarligt sjuk i virusinfektioner.

Fyraåriga flickan dog i sömnen

Var sjuk i covid-19. Fler än 300 barn i Texas inlagda på sjukhus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.