Den rörliga bolåneräntan kan öka rejält de närmaste åren, upp mot 3,6 procent år 2025, enligt Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
– Som bolånetagare ska man vara beredd på att den rörliga räntan kommer fördubblas på tre år, kanske till och med mer, säger Robert Boije till Ekot.
– Är man orolig får man fundera lite på om man ska binda.
Beror på inflationen
Risken för en ökande bolåneränta beror enligt Robert Boije på inflationen. Analytiker hade räknat med en inflation på 6,2 procent i april, mot 6,1 procent i mars.
Livsmedelspriser driver på utvecklingen, främst kött och grönsaker, enligt SCB. El- och drivmedelspriserna sjunker samtidigt något jämfört med månaden före, även om prisökningar i årstakt är höga även där.
Exklusive energi steg KPIF-inflationen i april till 4,5 procent, upp från 4,1 procent i mars. Det låg i linje med förväntningarna.
– Det är ett högt inflationstryck. Det är i linje med konsensus, men det är 0,2 procentenheter högre än vad Riksbanken räknat med, säger Olle Holmgren, ekonom på SEB.
En positiv signal är att den höga inflationen på varor kommit ned något.
– Restaurangpriser stiger ganska mycket för andra månaden i rad. Det kan vara kopplat till livsmedelspriserna. Sedan är det högre priser allmänt. Livsmedel ökade i hög takt, säger Holmgren. Inflationen kommer fortsätta uppåt och kommer antagligen vara högre än Riksbankens inflationsbana, tillägger han.
Detta stärker enligt Holmgren sannolikheten för att Riksbanken i september slår till med en dubbelhöjning av styrräntan, upp med 0,50 procentenheter.
Holmgren påminner samtidigt om att väldigt mycket av inflationen i Sverige fortfarande är importerad.
– Väldigt mycket av det här är en extern chock. Det är Riksbanken medveten om. Men man är orolig för andra ordningens effekter, säger han.
Siffrorna högre än väntat
Enligt Ekots ekonomikommentator Christian Åström är siffrorna högre än vad marknaden väntat sig. Vilket han menar beror på fortsatta breda prisuppgångar på livsmedel men även prisuppgångar för tjänster.
– Om vi tar bort energikostnaderna som ingår i de här 6,4 procenten, så har vi en kärninflation på 4,5 procent. Riksbanken hade förväntat sig 4,3.
Han poängterar att de flesta tror att inflationen inte har peakat ännu i Sverige.
– De prognoser som finns visar att inflationen kommer att peaka i sommar och sedan gå ner under andra halvåret och efter det fortsätta gå ner, säger Christian Åström.