Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Höglund: Man känner sig som en disktrasa

Elisabeth Höglund fick en blodpropp som först missades på sjukhuset i Huddinge.

Först var det en blodpropp, sen skulle hon skickas hem, sen var läget plötsligt livshotande.

En blodpropp ledde till att SVT-profilen Elisabet Höglund kastades in i en vårdcirkus på Huddinge sjukhus akutmottagning.

– Man känner sig som en disktrasa, säger hon.

Elisabet Höglund hade gått igenom två livshotande operationer i samband med sin cancer. I oktober 2011 hade hon precis kommit hem från Huddinge sjukhus när hon kände hur hennes ena knäveck började göra ont. Benet svullnade upp, och Elisabet var säker: det måste vara en blodpropp.

Det blev söndag, och hon åkte till akuten på Huddinge sjukhus. Där fick hon beskedet att benet skulle undersökas med ultraljud.

– Där satt jag på en brits, timme efter timme och frös. Det fanns inte ens några filtar, så jag fick ha kappan över mig, säger hon.

Elisabet Höglund väntade. Och väntade. Efter att ha suttit på Huddingeakuten i fyra och en halv timme så ville hon ha svar. Till slut kom en sköterska fram till henne.

– Ultraljudet är stängt, sa hon. Varför kunde de inte ha sagt det tidigare, jag hade ju suttit där hela dagen, säger Elisabet.

"Du kan dö"

Dagen därpå var Elisabet Höglund tillbaka på sjukhuset i Huddinge. Väntan blev betydligt kortare. Den misstänkta blodpropp som akuten inte haft tid att undersöka ordentligt på söndagen blev plötsligt mycket farlig.

– Av försiktighetsskäl fick jag åka tillbaka från undersökningen till akuten i rullstol, säger hon.

Därefter tog väntan vid - igen. Till slut kom en läkare med ett överraskande besked.

– Elisabet, inte ska du sitta här. Du kan åka hem, du har ingen blodpropp, sa han till mig, berättar Höglund.

– Då sa jag ifrån och det hettade till. "Jag har visst en blodpropp! De har ju undersökt det", sa jag. Han kom senare tillbaka, slokörad efter att ha läst journalerna.

Då lät det annorlunda.

– Du hade rätt, Elisabet. Du har en trombos i höger knäveck och det är mycket farligt. Jag missade det. Du kan dö om trombosen går vidare med blodet till hjärtat eller hjärnan. Jag måste tala med en hematolog eftersom jag tror att vi måste lägga in dig, sa läkaren enligt Elisabet Höglund.

Dramatisk vändning

Morgonen därpå kom nästa omtumlande besked. Proppen som kvällen innan varit så farlig var plötsligt inget att bry sig om.

– Du kan åka hem, sa en läkare. Men jag protesterade, akutläkaren hade ju sagt att jag kunde dö. Men de sa att jag kunde åka hem och leva vidare, som vanligt, säger Höglund.

Så blev det. Några dagar efter de turbulenta dygnen på Huddinges akutmottagning var blodproppen borta av sig själv. Men kvar hos Elisabet Höglund fanns en känsla av att ha blivit kringkastad i en vårdapparat som inte fungerar.

– Man känner sig som en disktrasa. Det får inte gå till så här, med olika läkare som ger olika besked. Den ena handen vet ju inte vad den andra gör, säger Elisabet Höglund.

Huddinge: vi brast i rutinerna

Efter händelsen har hon pratat med Huddinge sjukhus, som erkänt att rutinerna brustit.

Men trots att sjukhuset backade är situationen i Stockholms akutsjukvård oacceptabel, menar hon.

– Det är läkarbristen som är det stora problemet. De är en flaskhals i vården och gör bedömningarna. Sjuksköterskorna kan inte göra sitt jobb om inte läkare gjort en bedömning först. I dag är det som att spela på lotto, om man blir frisk- eller sjukförklarad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.