Högg sambon med samurajsvärd - får straffet sänkt

Publicerad

Mannen attackerade i april förra året sin sambo med ett samurajsvärd. Sambon höggs flera gånger, men överlevde.

Högsta domstolen, HD, dömde på onsdagen mannen till fem års fängelse för svärdattacken.

Han fick därmed straffet sänkt med tre år.

I hovrätten dömdes den 31-årige mannen till åtta års fängelse för mordförsök efter att ha huggit sin sambo med ett samurajsvärd. Men mannen var kraftigt berusad och har sagt att han inte visste vad han gjorde.

Högsta domstolen dömer 31-åringen för "synnerligen grov misshandel". Varken tingsrätten eller hovrätten finner det bevisat att mannen haft uppsåt, men domstolarna ansåg att det inte heller krävdes eftersom han hade berusat sig frivilligt.

"Inte uppsåt att döda"

"Högsta domstolen kommer fram till att det är bevisat att mannen hade uppsåt till en mycket allvarlig misshandel men inte till att döda sin sambo", meddelar HD i ett pressmeddelande.

Visserligen var 31-åringen berusad, vilket var självförvållat, men han drabbades också av en psykosnära reaktion, som enligt HD inte var självförvållad. Reaktionen gjorde att 31-åringen blev förvirrad och trodde att han blev angripen av någon – och därför också att han var tvungen att försvara sig. Men HD anser att 31-åringen använde för mycket våld, och borde ha kunnat besinna sig under attacken.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag