Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Högg ihjäl sin våldtäktsman – nu ändras Nouras straff

Noura Hussein blev bortlovad när hon var 15 år gammal.
Foto: CNN
Det här är bilden för kampanjen #justiceforNoura, som blivit stor på sociala medier.

19-åriga Noura Hussein våldtogs av sin make medan hans släktingar höll fast henne. 

När hon några dagar senare utsattes för ett våldtäktsförsök knivhögg hon sin man till döds. 

Av domstolen i Sudan dömdes hon först till döden – men nu ändras domen i det uppmärksammade fallet, skriver CNN. 

19-åriga Noura Hussein har nu i stället fått ett femårigt fängelsestraff för att ha dödat sin 35-årige man, rapporterar CNN. En domstol i Sudan har också begärt att hennes familj ska betala 337 000 sudanesiska pund, cirka 233 000 kronor, i "blodspengar" till mannens familj. 

När Noura Hussein var 15 blev hon bortlovad till en äldre man. Hennes familj tillät henne att först gå klart skolan, men tre år senare återvände hon och lämnades över till mannens familj. Hon fortsatte att protestera mot bröllopet och vägrade ha sex med den 35-årige mannen. 

På deras smekmånad berättar Noura Hussein för CNN att hennes man våldtog henne medan hans släktingar höll fast henne. 

– Hans farbror höll fast mina ben och två andra höll fast mina armar. Han tog av sig och hade sex med mig medan jag skrek och grät. Till slut lämnade de rummet. Jag blödde och sov naken, säger Noura Hussein till CNN. 

Fallet har fått uppmärksamhet såväl i Sudan som internationellt.
Foto: CNN

Fallet Noura Hussein har uppmärksammats i världen

Dagen efter försökte mannen våldta henne igen och hon knivhögg honom till döds. Tonåringen gick till sina föräldrar för att få hjälp, men de överlämnade henne till polisen,  skriver CNN. 

Domstolen dömde i maj Noura Hussein till döden för att ha knivhuggit sin man till döds. Men nu har alltså domstolen ändrat domen till fem års fängelse. Noura Husseins advokat säger till CNN att de planerar att överklaga domen. 


LÄS MER: Högg ihjäl våldtäktsman – döms till döden  


Fallet, som belyser problemen med dels tvångsäktenskap, dels våldtäkt inom äktenskapet, har fått stor uppmärksamhet i såväl Sudan som internationellt. Under hashtaggen #justiceforNoura har många människor uttryckt sitt stöd för Noura Hussein. 

I Sudan är det lagligt att gifta sig från tio års ålder. Våldtäkt inom äktenskapet är inte betraktat som ett brott. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.