Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Högerprofiler rekryterade till hemligt medieprojekt

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Carolin Dahlman.
Foto: KRISTIANSTAD-BLADET
Per Gudmundson.
Foto: TOMAS ONEBORG / SVENSKA DAGBLADET
Paulina Neuding.
Foto: MARIA HANSSON
Thomas Gür.
Foto: JONAS LEMBERG

En källa kallar det för ”ett hemligt superprojekt för den svenska mediehögern”.

Flera profilerade högerskribenter har i smyg rekryterats till den nya satsningen som enligt Expressens uppgifter har hemliga finansiärer och ett startkapital på närmare 50 miljoner kronor.

Den stora summan dementeras av den blivande chefredaktören. 

De senaste veckorna har två framträdande liberalkonservativa opinionsbildare lämnat sina anställningar utan att avslöja var de är på väg härnäst.

Förra veckan sade Carolin Dahlman, politisk redaktör på Kristianstadsbladet, upp sig.

Beskedet meddelades i en nyhetstext i den egna tidningen. Tidigare samma vecka hade skribenten fått stark kritik för en text på ledarsidan om journalister: ”Varning för journalister som för oss bakom ljuset”. 

Det spekulerades i att Dahlman i själva verket fått sparken på grund av den hårt formulerade texten om journalistkåren, men Dahlman meddelade i sociala kanaler att hon var på väg till nytt jobb, något som det skulle komma mer information om längre fram.

Enligt källor till Expressen är anledningen till att hon slutar att hon rekryterats till den nya högersajten, där hon ska driva trafik på samma sätt som hon hittills varit framgångsrik med. Känd för sina folkliga opinionstexter om brott och invandring, har hon befunnit sig till höger i den liberala ledarsfären, och fått en stor nationell läsekrets som förväntas följa med till den nya satsningen.

Hemliga finansiärer bakom projektet

Kristdemokraternas presschef Per Gudmundson, fram till för 1,5 år sedan ledarskribent på Svenska Dagbladet (obunden moderat), är den andra framträdande opinionsbildaren på högerkanten som sagt upp sig under stort hemlighetsmakeri. Nyheten blev känd förra veckan.

Gudmundson bekräftar att han går till ett nytt jobb inom journalistiken, men inte till vilket. Enligt uppgifter till Expressen är han den andra superrekryteringen som den konservativa nyhetssajten gjort.

Gudmundson var en välläst medarbetare på Svenska Dagbladet. Att han lämnade skrivandet för en roll som presschef förvånade många, men nu kommer han alltså enligt uppgift tillbaka till den opinionsbildande journalistiken.

Projektet som har hemliga finansiärer leds enligt uppgift av två tongivande debattörer och skribenter som själva är starka konservativa varumärken med stora läsekretsar: Paulina Neuding och Thomas Gür.

Gür och Neuding arbetade tidigare ihop med starten av nättidskriften Kvartal, som sedan 2015 växt rejält. Neuding lämnade chefredaktörsposten på Kvartal för att bli Europakorrespondent till internationella satsningen Quillette. Hon var chefredaktör för det borgerliga samhällsmagasinet Neo fram till att det lades ned 2015.

Ingen av profilerna vill kommentera

Expressen har varit i kontakt med Dahlman, Gudmundson och Neuding som avböjer att svara på frågor:

”Jag har varit tydlig med att det inte är officiellt vad jag ska göra i framtiden. Det kommer att bli klart tids nog så du får som alla andra spekulera som du vill”, skriver Dahlman.

Inte heller Per Gudmundson vill avslöja det nya jobbet:

”Mitt nya jobb får min nya arbetsgivare kommunicera i egen takt”, skriver han.

”Jag har inga kommentarer om det”, skriver Paulina Neuding.

Thomas Gür skriver i en kommentar:

”Jag arbetar professionellt med ett flertal kunder inom olika sektorer sedan mer än två decennier (dock som princip inte med politiska partier eller stater/regeringar). En annan princip jag har är att jag alltid tillämpar konfidentialitet såväl beträffande uppdragets natur som kundens identitet. Och detta svar ger jag alltid oaktat frågans innehåll eller antaganden.”

Se mer: Carolin Dahlman i fredagspanelen

Hör Carolin Dahlman och Erik Helmerson i Fredagspanelen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.